• Rekabet Hukuku / Rekabet Bülteni

  • Sayı : 9 / Yıl : 2003

  • Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurulu Fikri Mülkiyet Hakları Teknik Komitesi’nin Veri Korumaya İlişkin Nihai Bildirisi

  • Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurulu
    Fikri Mülkiyet Hakları Teknik Komitesi’nin
    Veri Korumaya İlişkin Nihai Bildirisi

    3-5 Ocak 2003 tarihleri arasında Hükümet temsilcleri, İdare (Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, DPT, TPE, KOSGEB, TÃœBİTAK, TSE ve özel kesimin TOBB, TİM, TÃœSİAD ve YASED) katılımı ile toplanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurulu’nda (YOİK) veri korumaya ilişkin hususlar da gündeme geldi. Konu YOİK’in Fikri Mülkiyet Hakları Teknik Komitesi’nde bir tam gün görüşÃ¼ldü. Taraflar arasında on altı değişik konuda tam mutabakat sağlanırken uzlaşma sağlanamayan hususlar ayrı bir bildiri halinde kamuoyuna açıklandı. Uzlaşma sağlanamayan iki konudan birisini Veri Koruma konusu oluşturdu. Aşağıda tarafların görüşlerine yer verilmektedir.

    1- KÃœLTÃœR ÃœRÃœNLERİNİN (kitap, film, müzik) SOKAKTA SATIŞININ YASAKLANMASI

    YASED GÖRÃœŞÃœ
    Belediyeye harcını yatırmak suretiyle sokakta satış yapma izni alınabilmektedir. Belediye kanununda yapılacak değişiklikle kültür ürünleri için bu iznin verilmemesinin sağlanması talep edilmektedir.

    Bu tür yasaklama diğer sektorler tarafından da talep edileceği için küçük girişimcinin girişim özgürlüğünü engelleyeceği karşı görüş olarak ileri sürülmüştür. Bu konuda, komite üyeleri, çozüm önerisi oluşturması hususunun özel sektör başkanları seviyesinde değerlendirilmesine karar vermişlerdir.

    2- TİCARETLE İLGİLİ FİKRİ MÃœLKIYET HAKLARI ANLAŞMASI (TRIPS) MADDE 39/3 VE 2/97 SAYILI ORTAKLIK KONSEYİ KARARINI İHLAL EDEN YASALARIN YÃœRÃœRLÃœKTEN KALDIRILMASI.

    Komite üyeleri, doğrudan ilaç sanayini ilgilendiren bu konuda, temel kavram ve prensipler konusunda uzlaşma zemininın sağlanması amacıyla, ilaç sanayinin kendi içinde çözüm önerisi oluşturması hususunun özel sektör başkanları seviyesinde değerlendirilmesine karar vermişlerdir.

    TUSİAD GÖRÃœŞÃœ
    Avrupa Birliği muktesebatının yerli sanayinin rekabet gücü dikkate alınarak ve aşamalı geçiş konusu müzakere edilerek üstlenilmesı uygun olacaktır.

    TÃœRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ GÖRÃœŞÃœ
    Avrupa Birliği müktesebatının yerli sanayinin rekabet gücü dikkate alınarak ve aşamalı geçiş konusu müzakere edilerek üstlenilmesi uygun olacaktır

    YASED GÖRÜSÜ
    Türkiye Cumhuriyeti taraf olarak imza koyduğu uluslararası çalışmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Bu çerçeveden olmak üzere; Dünya Ticaret Örgütü-TRIPS anlaşması hükümleri gereğince bu anlaşmanın önemli bir maddesi olan 39/3 ün süratle uygulanması sağlanmalıdır. Aynı şekilde AB’ne tam üyelik doğrultusunda AB mevzuatı ile ülke mevzuatını uyumlaştırma taahhüdünde bulunmuştur ve ayrıca imzalamış olduğu gümrük birliği anlaşması çerçevesinde 2/97 nolu ortaklık konseyi kararına uymakla yükümlüdür. Türkiye’nin 2000 yılından itibaren uygulamak zorunda olduğu bu yükümlülüklerini yerine getirmediği, hükümetin ilaç alım politikasındaki son değişiklik girişimleri nedeniyle de bu konunun çok ciddi biçimde önem ve aciliyet kazanmış olması, yukarıdaki yükümlülüklerin süratle yerine getirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. ilgili bakanlıkların acilen konuya çözüm getirmeleri gerekmektedır.

    TOBB GÖRÃœŞÃœ
    Yerli ilaç sanayinin şartları da dikkate alınmak suretiyle aşamalı geçiş konusunun müzakere edilmesi uygun olacaktır.
     

    ESC Yayınları

    Yayın Sorumlusu
    Prof. Dr. Arif ESİN

    Adres
    Akaretler Sıraevleri
    S.Seba Caddesi No: 35
    Beşiktaş 80680
    İstanbul - Türkiye
    Tel: +90 212 2369656 (pbx)
    Fax: +90 212 2614196

    e-mail
    esc@escrc.com
    Web Sitesi
    www.escrc.com
    ISSN: 1302 - 4019