• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Rekabet Hukuku Kitabı Prof. Dr. Arif Esin

    • Sayfa : 46/49
      <1...444546474849>

    6.2.3. Şikayet bildirimi

    Komisyon bir karar almadan önce taraflara Şikayet Bildirimi olarak bilinen yazılı bir metin tebliğ etmek zorundadır. Bu metin Komisyon'un bir ihlal olduğuna ilişkin varmış olduğu geçici kanının ve herhangi bir para cezası vermeye yönelik açık niyetinin dayanağını teşkil eden hukuki gerekçeleri içerir. Şikayet Bildirimi ayrıca Komisyon'un taraflara tanımış olduğu ve genellikle bir veya iki ay arasında değişen tebliğe cevap verme süresini de içerir. (443) Komisyon bu işlem sırasında iddialarını dayandırdığı bütün belgeleri taraflara ifşa etmek durumundadır.

    Komisyon'un bu işlemi eksik yaptığı Solvay k. Komisyon ve ICI k. Komisyon vakalarında, Bidayet Mahkemesi, Komisyon'un verdiği kararları, Komisyon'un karar alma süreci içerisinde gerekli belgelerin tamamını taraflara bildirmediği gerekçesiyle iptal etmiştir. Bidayet Mahkemesi'nin kararı, tarafların savunma hakkının kısıtlanması ve bu yolla edinilen bulguların nihai karara yansıtılması sebeplerine dayanmaktadır.

    Komisyon, soruşturma sonucunda verdiği kararı tamamen Şikayet Bildirimi'nde belirttiği konulara bağlamak zorundadır. Bu nedenle, Şikayet Bildirimi dışına taşacak her türlü durumda, Komisyon yeni bir Şikayet Bildirimi yayınlamak zorundadır.

    ATAD, bir Şikayet Bildirimi'nin ne derece kapsamlı olması gerektiği konusuna ICI k. Komisyon vakasında değinmiştir ve Şikayet Bildirimi'nin kapsamının "şikayete konu olan tarafın şikayetin dayandığı asıl maddeleri öğrenmesine yetecek düzeyde olması" (444) gerektiği kararına varmıştır.

    6.2.4. Sözlü savunma toplantısı

    Sözlü savunma toplantısı, tarafların yazılı görüşlerinde sözlü savunma hakkını kullanmak istediklerini bildirmeleri üzerine yapılır. Sözlü savunma toplantıları kapalı olarak yapılır ve sözlü savunma toplantısının kurallara uygun bir biçimde yapılıp yapılmadığını denetlemekle görevli ve Dinleyici Memur sıfatıyla atanan bir Rekabet Genel Müdürlüğü üyesinin başkanlığında yapılır. Oturumlarda, davadan doğrudan etkilenen tarafların yanı sıra üçüncü taraflar da sözlü savunma hakkı talep edebilirler. (445) Oturumlara Komisyon veya Ãœye Ãœlkeler'deki ilgili kurum temsilcileri de katılabilir.

    Sözlü savunma toplantısı yapıldıktan sonra Komisyon, Anlaşma ve Hakim Durumlara İlişkin Danışma Komitesi'ne danışmak zorundadır. (446) Her Ãœye ülkeden atanan devlet memurlarından oluşan Komite'nin verdiği görüşler kapalıdır ve Komisyon'u bağlayıcı nitelikte değildir.

    6.2.5. Geçici önlemler

    Yüce Divan, Camera Care k. Komisyon vakasına (447) ilişkin kararında, şikayetçi tarafların, Komisyon'dan, Topluluk rekabet kurallarını ihlal ettiği iddia edilen tarafa karşı geçici önlemler uygulamasını talep edebileceği kararına varmıştır. Yüce Divan, nihai kararların şÃ¼pheli firmalarca etkisizleştirilmesini, Komisyon'un, zımnî yetkisini geçici önlemler vasıtasıyla kullanarak engellemesinin en doğru yol olduğu görüşÃ¼ndedir.

    Ancak bu geçici önlemlerin uygulanması için;

    o ihlalin varlığına ilişkin yeterince güçlü bir kanının oluşması,

    o geçici önlemin uygulanmaması durumunda geçici önlem talebinde bulunan tarafın ciddi ve telafisi mümkün olmayacak zarar ve ziyana uğrama riskinin mevcut olması,

    o geçici önlemin uygulamaya alınmasını gerektirecek acil bir ihtiyacın mevcut olması,

    gerekmektedir.

    ATAD, geçici önlemlerin uygulanmasının gerekliliğine Komisyon'un karar vereceğini belirtmiştir. Komisyon bu yetkisini ilk defa Ford Werke A.G. davasında (448) kullanmıştır ve bu firmadan Almanya içinde sağdan direksiyonlu otomobil satışlarına yeniden başlamasını istemiştir. Bunun üzerine temyiz için Yüce Divan'a giden Ford Werke A.G., ihlalin ortadan kalkmasını sağlamaya yönelik taahütler vermeyi kabul ederek Komisyon Kararı'nın kısmen askıya alınmasını sağlamıştır. (449) Komisyon ise, gerek karara bağladığı geçici önlemlerin gerekse de Ford Werke A.G. tarafından verilen taahütlerin sözkonusu ihlali ortadan kaldırmaya yönelik paralel etkiler doğuracak mahiyette olmaları neticesinde, bu vakada istediği amaca dolaylı olarak ulaşmıştır.

    Komisyon ayrıca Kurucu Antlaşma'nın 86 maddesini temel alarak, teşebbüslerin yıkıcı ve ayırımcı fiyat uygulamalarına (450) ve mal vermeyi reddetmeye yönelik uygulamalarına (451) son vermelerine ilişkin geçici önlem kararları da almıştır.

    6.2.6. Nihai karar

    Komisyon, Roma Antlaşması'nın 85 ve 86 maddelerinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirdiğine kanaat getirdiği teşebbüslerin, ihlale konu olan eylemlerine son vermelerine yönelik bir karar verebilir. (452) Komisyon ayrıca para cezaları da verebilir. (453) Para cezaları, yanlış veya eksik bilgilendirme ya da 85 (1) ve/veya 86. maddeleri ihlalden veya 85 (3) madde ile sağlanan muafiyete uymamaktan dolayı verilebilir. Komisyon, ihlalde bulunan tarafı rekabeti yeniden tesis etmeye yönelik bir uygulamada bulunmaya zorlayan bir karar alabilir. Komisyon'un nihai kararı Avrupa Topluluğu Resmi Gazetesi'nde yayınlanır.

      Sayfa : 46/49
      <1...444546474849>