• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Rekabet Ortamı ve Rekabet Kurulu Kararları İsmet CANTÜRK Rekabet Kurulu Üyesi

    • Sayfa : 13/15
      <1...1112131415>

    3.2.6. İhlale Son Verme Kararı 

    4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 9. maddesi uyarınca Kurul, ihbar, şikayet ya da Bakanlığın istemi üzerine veya resen bu yasanın 4 , 6 ve 7. maddelerinin ihlal edildiğini saptarsa ilgili teşebbüs, Teşebbüs Birliklerine bu yasanın dördüncü kısmında belirtilen hükümler çerçevesinde, rekabetin tesisi ve ihlalden önceki durumun korunması için yerine getirilmesi ya da kaçınılması gereken davranışları kapsayan bir kararı bildirir. 



    Meşru bir menfaati olan gerçek ve tüzel kişiler şikayette bulunabilirler. 



    Yasanın 1, 2 ve 20. maddelerine göre rekabetin korunmasına yönelik önlem, tespit, düzenleme ve denetlemeye ilişkin işlemlere; mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde oluşmasını ve geliştirmesini sağlamak ve uygulamaları gözetmek Rekabet Kurulu'nun görevleri arasındadır. İhlale son verme kararı da bu düzenlemelerin içinde yer alan hükümleri kapsamaktadır. 



    İhlale son vermeyi düzenleyen 9. madde içerisinde ara kararı niteliğinde bir hüküm de yer almaktadır. Buna göre, Kurul, birinci fıkrada öngörülen bir karar almadan önce ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine ihlale ne şekilde son vereceklerine ilişkin görüşlerini yazılı olarak bildirir. Bildirebilir denmediğine göre, bu buyurucu bir hüküm niteliğindedir. 



    Bu hüküm uyarınca, kurulun mutlaka bir ara kararı ile soruşturma evresinde görüş bildirmesi gerekecektir. Kurul bu görüşÃ¼nü ihsası rey biçiminde değil, her soruşturma evresinde bir ilke karan ile ihlale son vermenin esaslarını ve kurallarım anımsatacak genel bir duyuru biçiminde yapmalıdır. 



    3.2.7. İdari Para Cezalan

    4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun öngörülen tüm para cezalan idari işlem niteliğindedir. 



    İdari para cezalan: Maktu, nispi ve Sürekli para cezaları olarak belirlenmiştir. 



    a) Maktu, nispi 



    Yasanın 16. maddesinin a-b-c ve d bentlerinde belirlenen cezalar maktu para cezası niteliğindedir. 



    Bunlar: 



    aa) Muafiyet, menfi tespit ve birleşme veya devralma için izin başvurusu ile bu kanunun yürürlüğün önce yapılmış olan anlaşmalara ilişkin bildirim ve başvurularda yanıltıcı veya yanlış bilgi verilmesi halinde 1.216.800.000.TL. 



    bb) Kurul karan ile bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde eksik, yanlış, yanıltıcı bilgi verilmesi halinde 1.216.800.000.TL. 



    Burada 16. maddenin son fıkrası hükmünün nasıl uygulanması gerektiğine değinmekte yarar görüyorum. 



    Rekabet Kurulu'nun 16. maddede sayılan ihlallerin varlığını saptaması durumunda, ceza vermeme gibi bir yetkisi ve takdiri söz konusu değildir. Sadece maddenin 3. fıkrasındaki öğeleri dikkate alarak, ceza miktarının belirlenmesinde takdir hakkını kullanabilir. 



    İlgili Madde'nin son fıkrasındaki düzenlemede öngörülen uygulamayı bu temel kuralla karıştırmamak gerekir. Bu fıkra ile, süresi içinde bildirilmiş anlaşma ve kararlara, bu kanun hükümlerini açık bir biçimde ihlal etmemeleri durumunda , Kurul'un vereceği nihai karara kadar geçecek süre için para cezası uygulanmayacağı öngörülmüştür. 



    Son fıkra hükmünde öngörülen para cezası maddenin birinci fıkrasında belirtilen nispi cezadır. Zira, süresi içinde bildirilmiş anlaşma ve kararlara zaten bildirim cezası uygulanmaz. Ancak, anlaşma ve kararın rekabet ihlali içermesi durumunda açılan Soruşturma sonunda, ihlalin açık olmaması nedeniyle maddenin 2. fıkrası hükmü uygulanmayacak, yani para cezasına hüküm olunmayacaktır. Süresi içinde bildirilmiş anlaşma ve karar nedeniyle soruşturma açılmamış ise bu fıkranın uygulanmasına olanak yoktur. Başka bir anlatımla, soruşturma açılmayan bir ihlalden ötürü 16. maddenin 2. fıkrası hükmünün uygulanmasına ve nihai karar verilmesine olanak yoktur. 



    0 nedenle bu fıkranın uygulanabilmesi için: 



    Süresi içinde bildirilmiş bir anlaşma ve kararın olması, 



    Bu anlaşma ve karar nedeniyle soruşturma açılması, 



    Soruşturmada, bu yasa hükümlerinin açık bir biçimde ihlal edilmediğinin belirlenmesi, 



    Rekabet Kurulu'nun nihai kararının varlığı gerekmektedir. 



    cc) Birleşme- devralmanın ya da 4. madde kapsamına giren anlaşma, uyumlu eylem ve kararın süresi içinde bildirilmemesi durumunda 608.400.000 TL. 



    dd) Bu yasanın 5. maddesinin 3'üncü fıkrası uyarınca Kurulun verdiği muafiyet kararlarındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda 730.080.000 TL 



    Yasanın söz konusu 16'ncı maddesinin 2. fıkrası hükmü ile nispi para cezalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Buna göre, 2.433.600.000.TL'den az olmamak üzere ihlalde bulunan teşebbüslerin, teşebbüs birliklerinin ve üyelerinin bir yıl önceki toplam cirolarının %10'una kadar para cezası verilir. 



    Ayrıca, tüzel kişiliği olan teşebbüs ve teşebbüs birliklerinin birinci fıkrada yazılı maktu para cezalarına çarptırılmaları durumunda bu tüzel kişiliğin yönetim organlarında görev alan gerçek kişilere de şahsen, verilen cezanın (maktu) % 10'na kadar ayrıca para cezası verilir. 



    b) Süreli Para Cezalan: 



    Bu cezalara ilişkin 17. madde uyarınca da her gün için; 



    1) 9. maddeye göre verilen ihlale son verilmesine ve diğer tedbirlere ilişkin karara uyulmaması durumunda 608.400.000 TL. 



    2) Kurul kararlarının ve tedbirlerin yerine getirilmemesi durumunda 304.200.000TL 



    3) 13. maddenin 1'inci fıkrasına göre yasaklanan davranışların yapılması halinde 304.200.000 TL 



    4) Kurul uzmanlarının yerinde inceleme yapmalarının engellenmesi durumunda 243.360.000 TL süreli para cezası verilir.



    içindekiler




      Sayfa : 13/15
      <1...1112131415>