• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Rekabet Ortamı ve Rekabet Kurulu Kararları İsmet CANTÜRK Rekabet Kurulu Üyesi

    • Sayfa : 12/15
      <1...101112131415>

    3.2. Nihai Kararlar 

    3.2.1. Menfi Tespit Kararı 


    Kanımca, Menfi tespit karan, nihai karar niteliğindedir. Menfi tespit kararıyla ilgililerin hukuki durumları kesinlik kazanmakta ve yürütülmesi gerekli bir idari işlem söz konusu olmaktadır. 



    Böyle bir kararla, menfaatinin ihlal edildiğini, hatta kamu düzeninin bozulduğunu ileri sürenlerin dava hakkı bulunduğunda kuşku yoktur. Kesin bir idari işlem niteliği taşıyan bu kararın nihai karar olarak değerlendirilmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğu kanısındayım. 



    Menfi tespit, Yasanın 8. maddesi ile düzenlenmiştir. İlgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin başvurusu üzerine Kurul elinde bulunan bilgiler çerçevesinde bir anlaşmanın, kararın, eylemin veya birleşme ve devralmanın bu Kanun'un 4, 6 ve 7. maddelerine aykırı olmadığını gösteren bir menfi tespit belgesi verebilir. 



    Başka bir anlatımla Kurul elindeki bilgilere göre, ilgili teşebbüs birliğinin rekabet ihlaline yönelik bir etkinliğinin bulunmadığını saptayacaktır. 



    Kuşkusuz bu belirlemede, kurul elindeki bilgi ve belgelerin yetersizliği sonucu yanılabilir. İlgili teşebbüsün pazar payı değişken olduğundan rekabet ihlalinin varlığına karşın, aksi yönde bir karar vermiş olabilir. Bu durumlarda menfaati ihlal olanların dava açma haklarının bulunduğunda da hiçbir duraksama yoktur. Her ne değin, Kurul menfi tespit belgesinin düzenlenmesinden sonra 13. maddedeki koşulların varlığı durumunda görüşÃ¼nden her zaman dönebilirse de, bu durumun belli olması bir süreci gerektirecektir. 0 nedenle ilgililerin dava açma haklarının varlığı tartışılmamalıdır. 



    3.2.2. Ön araştırma ve Soruşturma Açılmaması Yolunda Verilen Ret Kararı



    Soruşturma sonunda elde edilen bulgular, rekabet ihlali bulunmadığı sonucunu doğurduğu takdirde ön araştırma ve soruşturma açılmamasına karar verilir. 



    Kurul her başvuru hakkında ön araştırma ve soruşturma açmak zorunda değildir. Bu istemler açıkça reddedildiği gibi zımnen de reddedilir. 



    3.2.3. Soruşturma Sonunda İhlalin Bulunmadığına İlişkin Ret Kararı



    Rekabet Kurulu soruşturma sonunda her hangi rekabeti kısıtlayıcı ya da engelleyici bir fiilin işlenmediğini veya hakim durumun kötüye kullanılmadığını tespit ederse; diğer bir anlatım ile ihlalin bulunmadığına ilişkin verdiği ret kararı da kuşkusuz nihai bir karardır 



    3.2.4. Muafiyet Kararı (Md. 5)

    Rekabetin Korunması hakkındaki yasanın 5. maddesine göre Kurul tarafından verilen muafiyet kararı nihai kararlardır. 



    3.2.5. Birleşme veya Devralma (Md. 7)

    Yukarıda açıkladığımız Birleşme ve Devralmalara ilişkin Rekabet Kurulu kararları da nihai karar niteliğindedir.



    içindekiler




      Sayfa : 12/15
      <1...101112131415>