• Devlet Yardımları Hukuku / Yayınlarımız

  • DEVLET YARDIMLARI İLE İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ KURALLARI

    • Sayfa : 6/6
      <1...456

    TABLO 11 RİSK SERMAYESİ Ã–NLEMLERİ

    Referanslar Bu tablo “devlet yardımı ve Risk Sermayesi üzerine Komisyon Duyurusu†nu özetlemektedir (Resmi Gazete No C 235, 21.8.2001, s.3).

    Amaç Duyurunun amacı, diğer devlet yardımı yönetmelikleri, uygulama esasları ve çerçeveleri ile uyumsuz olsa bile, Komisyonun risk sermayesi önlemlerine izin verebileceği durumların ölçütlerini ortaya koymaktır.

    devlet yardımının mevcudiyeti

    Komisyon risk sermayesi fonlarını ele alırken, aşağıdaki her aşamada devlet yardımının var olup olmadığını inceler:
    • Yatırımcılara yardım: Bir önlem, yatırımcıların bir risk sermayesi fonuna, önlemin uygulanmadığı duruma göre daha avantajlı şartlarla katılmasını sağlıyorsa, söz konusu yatırımcılar devlet yardımı alabilir.
    • Bir aracıya ya da ara fona yardım: Normalde, fon yardımın müstefidi olmaktan ziyade yardımın aktarılmasında aracı görevi görmektedir. Ancak, belli durumlarda (çok yatırımcılı mevcut fonlar), fonun bağımsız bir müessese niteliği vardır.
    • Yatırım yapılan işletmeye yardım: Temel sorun, işletmeye yapılan yatırımın, piyasa ekonomisindeki normal bir ekonomik operatör tarafından kabul edilebilecek şartlarda yapılmasıdır. Riskleri azaltılmış veya getirileri bir önlem yoluyla artırılmış yatırımlar böyle bir operatör olmaktan çıkmıştır.

    Risk sermayesi önlemlerinin incelenmesinde ölçütler

    Risk sermayesi önlemlerinin mevcut devlet yardımı yönetmelikleri, uygulama esasları ve çerçeveleri temelinde incelenmesi:
    • Bazı durumlarda, risk sermayesi yatırımları, mevcut yönetmelik, uygulama esasları ve çerçevelere göre onaylanabilir. Bir şirkete yatırılan öz sermaye bu yönetmelik, uygulama esasları ve çerçevelerde ortaya konan şartlara uygun bir şekilde sağlanmışsa, böyle bir durum söz konusudur (örneğin de minimis veya KOBİ yardım yönetmeliği)
    • Çoğu durumda, bu birçok nedenden mümkün değildir (örneğin şirketlere sağlanan öz sermayenin brüt denkliğini oluşturmanın zorluğu, uygun maliyetlerle bağlantı kurmanın zorluğu, hiçbir devlet yardımı yönetmeliğinin, uygulama esasları ya da çerçevesinin yatırımcılar düzeyinde yardım sağlama önlemlerine temel oluşturmaması).
    Risk sermayesi önlemleri hakkında, mevcut yönetmelik, uygulama esasları ve çerçeveler temel alınarak karar verilemediği durumlarda, Komisyon aşağıdaki konuları dikkate alarak, devlet yardımı önlemlerinin uygunluğunu inceler:
    • Piyasa zaafının varlığı: İşletme başına düşen finans payının, desteklenmeyen bölgelerde 500.000 € nun altında veya Madde 87(3)(c) bölgelerinde 750.000 € nun altında veya Madde 87(3)(a) bölgelerinde 1.000.000 € nun altında olması durumunda piyasa zaafı olduğu kabul edilir. Bu tavanların aşılması durumunda, piyasa zaafı olduğuna dair açık kanıtlar varolmalıdır.
    • Komisyon değerlendirmesinde aşağıdaki özellikleri olumlu noktalar olarak görür:
    - Yatırımlar, başlangıç aşamasındaki veya diğer erken dönemlerindeki veya desteklenen bölgelerdeki küçük ve/veya orta-büyüklükteki işletmelerle sınırlıdır.
    - Önlem, diğer finans biçimlerinden çok (örneğin sermaye kredisi) risk sermayesi sağlanmasına odaklanır.
    - Yatırım kararı kara bakılarak alınır. Fonların finansal performansı ile yatırım kararı alanların hizmetlerinin karşılığını almaları arasında bir bağlantı varsa böyle bir durum söz konusudur. Piyasa ekonomisi yatırımcılarının sermayelerinin, hedef işletmenin öz sermayesine ticari yatırım olarak ciddi katılımı durumunda da aynı şey geçerlidir (ciddi katılım: fon sermayesinin % 50 si veya desteklenen bölgelerdeki önlemlerde % 30 u).
    - Yatırımcılar ve yatırım fonları arasındaki rekabete verilen zararın düzeyi en aza indirgenmiştir. Bu, yatırımcılara sağlanacak uygun şartlar için açık teklif çağrısı yapılarak sağlanabilir. Diğer bir seçenek olarak, uygun şartlar yatırım fonunun piyasa sürülmesi sırasında sağlanabilir ve ilgilenen tüm yatırımcılara açık olabilir.
    - Fon yatırımları bir iş planı temelinde gerçekleşir.
    - Önlem açık bir ‘çıkış mekanizması’ sağlar.
    - Tek bir işletmeye uygulanan yardım önlemlerinin toplamına sınırlama getirilmiştir.

     

      Sayfa : 6/6
      <1...456