• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (Tebliğ No:2002/2) Uygulama Esasları Üzerine KILAVUZ "Prof.Dr.Arif ESİN"

    • Sayfa : 5/72
      <1...34567...72>

    Söz konusu Grup Muafiyetleri;

    1997/3 Sayılı Tek Elden Dağıtım Anlaşmaları'na ilişkin Grup Muafiyeti(1)

    1997/3 Sayılı Tek Elden Dağıtım Anlaşmaları'na ilişkin Grup Muafiyeti(2)

    1998/7 Franchise Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği(3)

    1998/3 Sayılı Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'dir(4).

    Bu muafiyetler dağıtım sistemlerindeki genel rekabetçi yapıyı aksatmayacak ölçüde tanınan muafiyetlerdir. Temel tartışma, dikey ve yatay piyasa oluşumlarında marka içi ve markalararası rekabetin tesisi ve korunmasıdır. Anılan muafiyet tebliğleri, bazı marka içi rekabet kısıtlamalarına, markalararası rekabeti teşvik etmek gayesi ile Kanun'un 4üncü maddesinden muafiyet tanınması üzerinedir.

    Ayrıca Rekabet Kurulu, bireysel muafiyet taleplerinin Kurul'a bildirilmesine ilişkin usul ve esasların yer aldığı 1997/2 Sayılı Anlaşmaların, Uyumlu Eylem ve Teşebbüs Birliği Kararlarının Kanun'un 10'uncu Maddesine Göre Bildiriminin Usul ve Esasları Hakkında Rekabet Kurulu Tebliği sayılı Tebliğ'i yayımlamıştır.

    Öte yandan 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'na göre Rekabet Kurulu'nun, Avrupa Topluluğu'nda yürürlükte bulunan diğer grup muafiyetlerine ilişkin tebliğleri 1997 yılı sonuna değin yürürlüğe koyması gerekmekteydi. Ancak Kurul aşağıda vazedilen grup muafiyeti tebliğlerini AB'ne uyum kapsamında henüz yayımlamamıştır.

    Bu tebliğler;

    Teknoloji transferi anlaşmalarına ilişkin grup muafiyeti,

    İhtisaslaşma anlaşmalarına ilişkin grup muafiyeti,

    Araştırma ve geliştirme anlaşmalarına ilişkin grup muafiyeti,

    Sigortacılık alanında grup muafiyeti,

    Deniz taşımacılığı alanında grup muafiyeti,

    Hava taşımacılığı alanında grup muafiyeti tebliğleridir.

    Hal böyleyken, Rekabet Kurulu, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında çıkartması gereken 1997/3 Sayılı Tek Elden Dağıtım Anlaşmaları'na ilişkin Grup Muafiyeti ve 1997/4 Sayılı Tek Elden Satın Alma Anlaşmaları'na ilişkin Grup Muafiyeti ile 1998/7 Franchise Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliğ'lerini yürürlükten kaldırarak bu KILAVUZ'a konu 2002/2 Sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'(5)ni bazı eksiklerine rağmen yayımlamıştır(6). Öte yandan AB'de motorlu taşıtlara ilişkin tebliği de 1 Ekim 2002 tarihinden itibaren değişmiştir. 1/95 Sayılı Ortaklık Konseyi Kararı gereğince Rekabet Kurulu'nun 1 Ekim 2003 tarihine kadar bu yeni düzenlemeyi Türkiye'de yayımlayacağı tebliğ ile yürürlüğe koyması gerekmektedir.

     


      Sayfa : 5/72
      <1...34567...72>