• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • REKABET KANUNU'NUN YABANCI SERMAYELİ DOĞRUDAN YATIRIMLARA ETKİLERİ Prof. Dr. Arif Esin

    • Sayfa : 2/4
      <1234>





    Ayrıca Türkiye, Avrupa Birliği'nin rekabet kurallarına ilişkin yapacağı yeni düzenlemeleri bir yıl içerisinde kendi mevzuatına aktarmak ile yükümlü tutulmuştur. 



    Türkiye, sözkonusu yükümlülükleri doğrultusunda 7 Aralık 1994 tarihinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u yasalaştırmıştır. Rekabet Kanunu'na işlerlik kazandıracak Rekabet Kurulu ise uzun bir gecikmenin ardından 5 Mart 1997 tarihinde atamaları yapılarak, 7 Mart 1997 tarihinde göreve başlamıştır. Rekabet Kurulu mali ve idari özerkliği bulunan bir kurumdur. Hiçbir siyasi ve idari güç Kurum üzerinde tasarruf hakkına sahip değildir. Kurul tam bağımsızdır. 



    Rekabet Kurulu, hızlı bir yapılanma ile Rekabet Kurumu'nu oluşturmuş, uzman personel yapılanmasını sağlamış, üç Yönetmelik ve dört Tebliğ yayımlamış, Kasım 1997 itibarıyla etkin olarak faaliyete başlamak üzere hazırlıklarını tamamlamaktadır. 



    4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, teşebbüsler arasındaki anlaşmaları, kararları ve uyumlu eylemleri, hakim durumun kötüye kullanılmasını ve kanuna aykırı birleşme ve devralmaları yasaklamaktadır 



    4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da üç temel yasak mevcuttur: 



    Birinci temel yasak; Rekabeti engelleyici, bozucu, kısıtlayıcı etkisi olan teşebbüsler arasındaki anlaşmalar kararlar ve uyumlu eylemlerdir. Bunlar ise: 



    Alım ya da satım fiyatı ile her türlü alım ya da satım şartının tespit edilmesi 



    Piyasalarının ya da piyasa kaynaklarının bölüşÃ¼lmesi ya da kontrolü 



    Arz ya da talep miktarının kontrol edilmesi 



    Rakiplerin faaliyetlerinin zorlaştırılması ya da piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi 



    Eşit şartlardaki alıcılara ayrımcı uygulamalar yapılması 



    Şartlı satış yapılması 



    İkinci temel yasak; mal ya da hizmet piyasaların bir bölümünde ya da tamamında hakim durumun kötüye kullanılmasıdır. Bu haller ise 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da açık olarak vazedilmiştir. 



    Faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine engel olmak 



    Eşit şartlardaki alıcılara ayrımcı uygulamalar yapmak 



    Şartlı satış yapmak 



    Finansal, teknolojik ve ticari avantajlar ile başka bir alanda rekabeti bozmak 



    Ãœretimi, pazarlamayı ya da teknik gelişmeyi kısıtlamak 



    Üçüncü temel yasak ise, piyasaların tamamında veya bir bölümünde hakim durum yaratacak ya da mevcut hakim durumu güçlendirecek birleşme ve devralmalardır. 
     

      Sayfa : 2/4
      <1234>