• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • İMKB Konferansı : REKABETİ ENGELLEYİCİ EĞİLİMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

    • Sayfa : 26/28
      <1...2425262728>

    Bu arada tabii sanıyorum, Sayın Erkan Yardımcı da Kurumun yapmış olduğu, bugüne kadar açmış olduğu soruşturmaları tadal etmek istemediler, yani o platformda değil de o daha çok bizim yanımızda gibi davranmak istediler sanki burada bir Rekabet Kurulu var da karşısında da bir küçük ve ortaboy işletmeciler toplanmışlar gibi bir havaya sokmak istemedi toplantıyı, Erkan. O bakımdan da kendisine teşekkür ederim, ancak dikkat ederseniz Rekabet Kurulu aklınıza gelen her sektöre soruşturma açmış ve öncelikle ilk açtığı birinci jenerasyon soruşturmalarda bir ailenin evine giren file ile başlamış. Dayanıklı, dayanıksız tüketim ürünleri, ilaç, ekmek, gazete önce kapıcının sabah getirdiği şeyler.Onun hemen arkasından daha yapısal yerlere girmiş, baktığınız zaman örneğin otomobil sektöründen sözedildi. İşte yan sanayi ile ilgili bir soruşturma götürülmüş ve çok büyük bir firmaya yine milyarları aşan cezalar vermiş. Şu anda yine otomativ sektörü ile ilgili bir soruşturma devam ediyor. Şimdi tabii burada şu anlaşılıyor. Bunları Erkan Yardımcı'nın söylemesi gerekiyordu. Tamer Hoca'nın sanıyorum ki; bugün başka bir yerde bizim toplantımızdan önce planlanmış ve Ankara dışında bir toplantısı var. Onun için gelmedi yoksa gelmesini biz çok istemiştik. Neden Çünkü en azından yaptıklarını anlatabilirdi burda. Buradan şu çıkıyor ki; Rekabet Kurumu çok modern bir web sitesi kurmuş olabilir, ama herkes internetle falan uğraşmıyor, basın da bunları yazmıyor. Demek ki başka kanallardan Rekabet Kurumu da -bu da bizim burdan Kurum temsilcilerine mesajımız olsun- yaptıklarını biraz anlatmaları gerekiyor gibi gözüküyor. Efendim şimdi toplantıyı kapatmadan önce Sayın Bülent Bey'e, Bülent Bey biliyorsunuz İGTOD'un genel sekreteri, sonra arkadan da son söz olarak uzun yıllardan beri KOBİ mücadelesini beraber götürdüğümüz çok değerli dostum Sait Eygöz'e sözü verip toplantıyı kapatacağım. Hemen arkasından da çok kısa bir ödül törenimiz olacak.



    SAİT EYİGÖZ

    - Sayın Başkan çok teşekkür ederim. Tabiiki biz Sayın Yardımcı Bey'i burada bulduğumuz için bütün sorulara da muhattap oluyor, kendisi de ayrıca da kusurumuza bakmasınlar. Bu 4 senelik 5 senelik bir maratonun sonucu, illa ki biraz şeylerimiz olacaktır sizinde onu saygı ile karşılamanızı rica ediyorum. Ben isterdim ki tabii ki Sayın Müftüoğlu burda olsun, ben Müftüoğlu'na birebir bu sorularımı yönelteyim onlardan cevap alayım yetkili olarak. Özür dileyerek devam etmek zorundayım. Kurumun yeni Kurulmuş olması hata yapma ehliyetini size tanıyor mu acaba Çünkü hep yeni kurulduğunuzdan bahsettiniz çünkü bu yasalar bu şeyler hep Avrupa'dan hep hazır alındığı için ehil olmanız gerektiğine ben inanıyorum, olmanız gerekli idi veyahut da ve bu Kurul ülkenin gerçeklerini ve sosyal dengelerini dikkate almaz mı Çünkü yönetim Kurulunuzda siyasi temsilciler var, siyasi parti temsilcileri var bunu çok iyi biliyorum. Kayrıldıklarını gösterir haklı gerekçelerimiz var, çünkü Metro Gross Market ve Booker toptancılık yapıyor. Bunlara bu mallar verilirken toptancı olan Türkiye genelindeki 75.000 işletmeye mal verilmiyor. Metro ve Booker burada kayrılıyor net örnekler şu anda açıktırlar. İşletmeye devam ediyorlar bakabilirsiniz. Çağdaş bir sistem getiriyoruz derken ülkenin dengelerini bozmak için vize vermeniz ne kadar hakkınızdır Niye dava açıldıktan sonra, tekel olan firmalara muafiyet verilerek davayı kazanmaları sağlanmıştır Bunun neresi çağdaşlıktır Çok şÃ¼kür yasal yollarımız açık tabii. Benim son düşÃ¼ncem ne kadar da üstümüze gelseler toptancılık yaşayıp gelişecektir. Teşekkür ederim.



    Değerli arkadaşlarım, artık toplantının sonu geldi. Bende kısaca zaten cevaben söz aldım. Şimdi bizim derneğimiz, KOS, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmecileri Derneği, genel bir çerçevesi yok yani TOSYÖY gibi hizmet sektörünü de kapsayan değil ama sanayi sektörünün, küçük ölçeğindeki herkesi kapsıyor. Tabii buradan şuda çıkıyor, biz küçük ölçekliyiz ve orta ölçekli sermaye yani orta sınıf başka bir değişle yani orta sınıfın temsilcisi olduğumuz içinde bunun başka boyutu da var demokrasinin yerleşmesi güçlü bir orta sınıf demektir. Demokrasinin teminatı güçlü bir orta sınıf demektir yani toplum yararına da durduğumuz nokta o. Onun için burada toptancı arkadaşlarla bakkallarla aslında çıkarımız denk düşÃ¼yor ve onun için yanyanayız ama bizim temsil ettiğimiz kesim ise Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmecileri Derneği. Teşekkür ediyorum beni dinlediğiniz için.



    ERKAN YARDIMCI



    - Cevaben bir şey söylemek istiyorum. Siyasi parti temsilcileri ile ilgili konuya cevaben özellikle söylemek istiyorum. Geçmişinde siyasi partilerde çalışmış olanlar Kurulda hali hazırda vardır. Ama siyasi partilerin gönderdiği adaylar değiller bunlar. Onlar ait oldukları Kurumlardan gelmişlerdir, Kurumların daha doğrusu adayları olarak gelmişlerdir, girmişlerdir. Siyasi parti temsilciliğini model olarak benimsemiş olan bir Kurul var. Radyo Televizyon Ãœst Kurulu, o ayrı bir modeldir. Muafiyet konusu ile ilgili bir şey söyleyeceğim 97/3 sayılı tebliğ bir format olarak ortaya konulmuştur ama konulmadan öncede zaten 5. Maddemiz bireysel muafiyeti düzenleyen bir 5. Maddemiz vardır. Orda da muafiyet hükümleri yerini bulmaktadır 97/3'ten yararlanma keyfiyeti dosyanın ilerleyen safhasında başvuruların olması ile olmuştur ama bireysel muafiyet müessesinin olduğu sürece yasada bireysel muafiyet olduğu sürece zaten bir muafiyet değerlendirmesi ister bireysel olsun ister gurup muafiyeti olsun, bir toplamında bir muafiyet değerlendirmesi her hal ve şartta yapılacaktır. Ben bu toplantıdan son derece yararlandığımı söylemek istiyorum, söylenen pek çok ifade edilen görüş vardı Kurumumuz adına da ifade edilen eleştiriler vardı bu haklı haksız kısmına girmiyorum. Onlar kişisel değerlendirmelerdir ama biz bu tür platformlarda bulunmayı her zaman yararlı görmüşÃ¼zdür. Geçmişte de başka Kurumların, benzeri Kurumların yaptığı bu tür toplantılarda aldığımız bilgileri iletmemiz gereken yerlere iletmişizdir. Bizim kararlarımızın yayınlandığı, daha doğrusu bilgi kaynağı olarak Rekabet Kurulu'nun tavrının öğrenilebileceği yerlerle o kadar fazladır ki, sadece bir web sitesinden bahsetmek tabii ki yeterli olmadığına katılıyorum ama zaten çok fazla sayıda bilgi kaynağı vardır. Bunlar nelerdir derseniz, örneğin; soruşturma sırasında bile bu bilgi aktarımının mümkün olduğunu söylemek imkan dahilindedir. Bizim bir sözlü savunma diye bir platformumuz vardır, orada gelen taraflar olabildiğince kendilerini en açık şekilde ifade edebilme imkanlarını bulmuşlardır. Kendi yanlarında getirdikleri uzmanları, hukukçuları, temsilcileri vasıtası ile Rekabet Hukuku platformunu en özgür şekilde kullanma imkanına sahiptirler. Bunun dışında bizim pek çok düzenlediğimiz, Kurum olarak düzenlediğimiz programlar vardır,


      Sayfa : 26/28
      <1...2425262728>