• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Avrupa Topluluğu'nun TEKNOLOJİ TRANSFERİ TÜZÜĞÜ ve Uygulaması

    • Sayfa : 4/14
      <123456...14>

    Avrupa Topluluğu'nun 



    TEKNOLOJİ TRANSFERİ TÃœZÃœĞÜ 



    ve 



    Uygulaması 

     

    1. Giriş



    Avrupa Topluluğu'nun 240/96 Sayılı Teknoloji Transferi Tüzüğü'nün:



    Karar Tarihi: 31 Ocak 1996



    Yayın Tarihi: 9 Şubat 1996 (ATRG[1] L 31)



    Yürürlüğe Giriş Tarihi: 1 Nisan 1996



    Bitiş Tarihi: 31 Mart 2006'dır.



    Söz konusu Teknoloji Transferi Tüzüğü, 23 Temmuz 1984 Tarihli (ATRG L 219) 2349/84 Sayılı Patent Lisansları ve 30 Ekim 1988 Tarihli (ATRG L61 1989) 556/89 Sayılı Know-how Lisansları anlaşmalarının yerini almıştır.



    Bu iki Tüzük, patent ve know-how lisanslarını içeren karma anlaşmaları bünyesinde bulundurmaktaydı.



    Karma anlaşmalar, teknoloji kullanımı için lisanslı patent gereksinimi durumunda, patent lisansları anlaşmaları kapsamına girmekteyken, bu şartın oluşmadığı durumlarda da know-how lisansları anlaşmaları kapsamına girebilmekteydi.



    Komisyon'un görüşÃ¼ne göre, bu iki grup muafiyetin teknoloji transferi anlaşmalarını kapsayan tek bir tüzükte birleştirilerek, Topluluk içinde teknik bilginin yaygınlaştırılması ve teknik açıdan daha gelişmiş ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi için patent lisans anlaşmalarının ve de know-how lisans anlaşmalarının birbirine uyumlaştırılması ve mümkün olduğu kadar basitleştirilmesi gerekmekteydi. 



    İki farklı Tüzüğün yarattığı karmaşıklık yeni Teknoloji Transferi Tüzüğü ile aşılırken; Topluluk sanayii, sınai mülkiyet hakları birikimini daha rahat paylaşma ve sınai mülkiyet ile korunan teknolojileri yaygınlaştırma fırsatını buldu.



    2. Teknoloji Transferi Tüzüğü'nün Uygulama Kapsamı



    Teknoloji Transferi Tüzüğü, sadece patent (pure patent license) veya sadece know-how lisansı (pure know-how licence) anlaşmalarına uygulandığı gibi her iki anlaşmayı içeren karma anlaşmalara (mixed agreements) da uygulanır.



    Ayrıca Fikri Mülkiyet haklarına ilişkin patent ve know -how lisans anlaşmaları da (marka, endüstriyel tasarım, telif hakları) bu hakların teknoloji transferi ile doğrudan ilgili olmaları kaydıyla Teknoloji Transferi Tüzüğü kapsamına girmektedir.



    Bu Tüzüğün kapsamına giren know-how lisansı anlaşmaları, lisans alana sunulan know-how'ın gizli, belirlenebilir ve ticari değeri olması kaydıyla rekabeti kısıtlayıcı hükümlerin uygulanmasını mümkün kılmaktadır.



    Teknoloji Transferi Tüzüğü, patenti ve/veya know-how'ı veren'in ilgili teknolojinin kullanımına ilişkin risklerini güvence altına alırken, teknoloji transferi lisansını alan ise lisans altında üretilen ürünlerin cirosu üzerinden ödemelerde bulunur.

     


      Sayfa : 4/14
      <123456...14>