• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul'un Kanun ihlallerini tespit ettiği durumlarda izleyeceği prosedür nedir?

  • Kurul, resen veya kendisine intikal eden başvurular üzerine doğrudan Soruşturma açılmasına ya da Soruşturma açılmasına gerek olup olmadığının tespiti için Önaraştırma yapılmasına karar verir. İlgili Kanun metninden anlaşıldığı kadarıyla Kurul'un, elinde yeterli delil bulunmaması halinde Kurul'un Önaraştırma yapmaksızın doğrudan Soruşturma açılmamasına karar vermesi mümkün olmayıp, bu kararını mutlaka Önaraştırma sonucunda vermek durumundadır.

    Kurul prosedürü şikayet üzerine başlatıyorsa, Kurum uzmanları öncelikle başvuru dosyasının tam ve eksiksiz olduğunu tetkik edecektir. Kurul, şikayetçi tarafından öne sürülen fiillerin ve belgelerin doğruluğunu diğer kaynaklardan araştıracak ve böylelikle dosyayı prosedüre fiilen sokacaktır.

    Kurul, ilgili sektör, alt sektör, işkolu, piyasalarda ön incelemeler yapacak, üreticileri, satıcıları, rakipleri, hammadde ve teknoloji kaynaklarını, fiyat seviyelerini, fiyat artış frekanslarını ve düzeylerini, yatay ve dikeyde oluşan piyasa entegrasyonunu inceleyecektir. Şikayete konu piyasada rekabetin engellendiği veya bozulduğunun tespit edilmesi ile, bu etkiyi doğuran nedenin şikayete konu teşebbüs ya da teşebbüslerden kaynaklandığı tespit edilirse, Rekabet Uzmanları bulgularını bir rapor halinde 30 gün içinde Rekabet Kurulu'na sunacaklardır. Bu aşamada Kurul 10 gün içinde Önaraştırma raporunu değerlendirmeye alarak Soruşturma açıp açmayacağına karar verir.