• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre bir mal veya hizmetin arz veya talebinin nasıl belirlenmesi gerekir?

  • Arz ve talep miktarı ile piyasa fiyatının iktisadi kurallar çerçevesinde piyasada belirlenmesi gerekmektedir. Piyasa dışında alıcılar ya da satıcıların bu parametreleri belirleyebilmeleri veya kontrolü, piyasanın eksik rekabet halinde bulunduğunu, belirleyen veya kontrol edenlerin de kanuna aykırı şekilde hareket ettiğini göstermektedir. Eğer bu parametreleri belirleyen tek bir teşebbüs ise, bu aykırılığın derecesi daha da ağırlaşmaktadır. Arz miktarını piyasa talebi ve rakip teşebbüs faaliyetlerinden bağımsız olarak belirleyen bir işletme böylelikle talep miktarını kontrol edebiliyor ve belirlediği piyasa fiyatı ile rekabeti engelliyorsa, bu parametreler piyasada belirlenmiyor demektir.

    Birden fazla üretici/tedarikçinin birlikte hakim duruma sahip olduğu bir piyasa oluşumunda karar ve anlaşma ya da uyumlu eylemlerle arz miktarı belirlenerek talep ve fiyat değişkenleri kontrol ediliyorsa, yine bu parametreler piyasada belirlenmiyor demektir.

    Her iki durumda da arz ve talep parametrelerini belirleyen teşebbüsler, piyasada rekabetin engellendiği ya da bozulduğu ölçüde Kanun'un ihlalinden sorumludurlar.