• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre aynı mal ya da hizmet iş kolunda faalitet gösteren ve rekabet halinde olan teşebbüslerin, ayrı coğrafi alanlar ya da piyasalarda ihtisaslaşarak mal veya hizmetlerini sadece bu piyasalarda yoğunlaştırma

  • Bu durum piyasaların paylaşılarak ayrı ayrı piyasalarda rekabetin oluşmasını önlemek amacı ile gerçekleştirilmiş, teşebbüsler arasındaki bir uyumlu eylem olarak değerlendirilir. Bu uyumlu eylemler marifetiyle, ayrı ayrı piyasalarda hakim duruma sahip teşebbüsler yaratılmış olmaktadır. Eğer bu teşebbüsler hakim durumlarını ilgili piyasalarda kötüye kullanıyorlarsa, konu uyumlu eyleme ilave olarak hakim durumun kötüye kullanılması olarak da değerlendirilir ve buna göre inceleme yapılır.

    Navlun, iklim gibi iktisadi anlam taşıyan dış faktörlerin etkisiyle yerel piyasalarda doğal olarak faaliyetlerin yoğunlaşması görülebilir. Fakat rekabet piyasasının oluşmadığı örneğin ikiyüz kilometre çapındaki bir alanda bir teşebbüs faaliyet gösterirken, bir başka üreticinin/tedarikçinin faaliyet gösterdiği yüz kilometre uzaklıktaki bir piyasaya ürün satmamak, navlun ve sair gerekçelerle iktisadi olarak açıklanabilir nitelikte değildir. Bu fiil iki üretici/tedarikçi arasında piyasaların bölüşüldüğü ve rekabetin engellendiğinin somut delilidir.