• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre bir mal veya hizmetin fiyatını, fiyatı oluşturan maliyet ve kar gibi alım ya da satım şartlarını kim tespit edebilir?

  • Rekabet Kanunu'na göre fiyat, maliyet, kâr marjı gibi ekonomik karar ve oranları -bir muafiyet istisnası yoksa- ilgili malı satma ve hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip gerçek ve tüzel kişiler belirleyebilir.

    Bir üretici ya da tedarikçi, yeniden satıcısına faaliyet konusu ürünün satışını ve satışla birlikte mülkiyet devri için gerekli tasarruf işlemini gerçekleştirerek, o ürün üzerinde sahip bulunduğu mülkiyet hakkını kaybetmiş ve karşılığında ticari bedeli almış olur. Bu durumda mülkiyet, yeniden satıcı konumundaki alıcıya geçmiş bulunmaktadır. İlgili malın yeniden arzına ilişkin kararları ilgili ticari aşamada ürüne sahip bulunan yeniden satıcı konumundaki teşebbüs belirleyebilmektedir. Tedarikçi teşebbüs, yeniden satıcısı konumundaki teşebbüsün satın aldığı ürünün yeniden satış şartlarına ilişkin hiç bir şart ya da sınırlama getiremez. Aksine davranış 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un açıkça ihlali anlamına gelecektir.

    Aynı durum satınalım piyasaları için de geçerlidir. Özellikle hammadde ve yarı mamul tedariğine ilişkin alıcı konumundaki bir teşebbüs, tedarikçisi konumundaki teşebbüse maliyet, kâr ve benzeri şartları zorunlu kılamaz.