• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre bir piyasada hakim konumdaki teşebbüsün, edindiği finansal ve teknolojik avantajdan yararlanarak, hakim durumda bulunmadığı başka bir piyasada rekabeti engellemesi veya kısıtlaması nasıl incelenecektir

  • Birden fazla iş kolunda faaliyet gösteren bir teşebbüs, hakim durumda bulunduğu ve eksik rekabet piyasasında hakim durumunu kötüye kullanmadığı halde kâr maksimizasyonu gerçekleştirirken, bu piyasada elde ettiği sermaye ve teknolojik üstünlüklerini bir diğer piyasada kullanabilmekte ve gerçekte hakim duruma sahip olmadığı ikinci piyasada rekabeti bozabilmektedir. Böylelikle hakim durumda bulunarak kâr maksimizasyonu gerçekleştirdiği piyasaya girebilecek olan teşebbüslerin kâr ve sermaye temerküzlerini önleyebilir. Böyle bir durumda rekabeti engelleyen teşebbüs her ne kadar hakim duruma sahip bulunmasa da, hakim duruma sahip bulunduğu bir başka piyasadan elde ettiği olanakları kötüye kullanarak rekabeti bozabilir. Rekabet Kanunu bu gibi girişimleri yasaklamaktadır.

    Aynı iş kolunda fakat farklı coğrafi piyasalarda faaliyet gösteren bir teşebbüs de, yukarıda tanımlanan mekanizmaya benzer bir şekilde hakim durumu vasıtası ile rekabeti engellemediği halde elde ettiği olanakları, hakim duruma sahip olmadığı bir başka coğrafi piyasada kötüye kullanarak ilgili piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin sermaye ve kâr temerküzünü önleyebilir ve böylelikle hakim duruma sahip olduğu piyasadaki eksik rekabet statükosunu sürdürmeyi hedefleyebilir. Rekabet Kanunu bu fiilleri yasaklamaktadır.