• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre serbest piyasa ekonomisinde hakim durumdaki bir teşebbüsün üretimi, pazarlamayı, teknik gelişmeyi kısıtlaması neden yasaktır?

  • Serbest piyasa ekonomisi, pazara giriş olanaklarının serbest olduğu, arz miktarı ve satım şartlarının talebin yapısı ve rakip teşebbüslerin faaliyetleri ile belirlendiği, fiyat ve sair şartların piyasada oluştuğu bir rekabet ortamında, teşebbüslerin hür iradeleri ile rekabet yapabilme serbestisini tanımlamaktadır. Fakat hakim durumdaki bir teşebbüsün serbest kararları ile ilgili piyasada oluşmuş olan rekabetçi ortamı bozması ya da rekabeti sınırlandırması ile, rakip konumdaki teşebbüslerin serbestileri kısıtlanmaktadır. Rekabet Kanunu herhangi bir teşebbüsün üretim ya da dağıtım miktarını kararlaştırmasını yasaklamamakta, fakat hakim durumdaki bir teşebbüsün bu parametreleri piyasadan, rakiplerinden ve alıcılarından bağımsız olarak kararlaştırarak rekabet yarışını bozmasını yasaklamaktadır.

    Arz edilen ürünün miktarı arttıkça pazar fiyatının düştüğü genellemesi ile, hakim konumdaki bir teşebbüs üst fiyat seviyesi ile kâr maksimizasyonu sağlamak için arz miktarını kısıtlayabilmektedir. Fakat bu durum, tüketicinin ilgili mala ulaşmasını engelleyen ve piyasa fiyatının üretici tarafından tek yanlı olarak belirlendiği bir piyasa oluşumuna neden olabilmektedir. Bu ve buna benzer oluşumlar Rekabet Kanunu kapsamında yasaklanmıştır.