• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre hakim durumun kötüye kullanılması nedir?

  • Rekabet Kanunu'na göre ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasında hakim durumda bulunan bir teşebbüsün, ticari faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerini zorlaştırmayı amaçlayan eylemlerde bulunması hakim durumunu kötüye kullanması olarak tanımlanmış ve yasaklanmıştır.

    Hakim durumdaki bir tedarikçi/üretici teşebbüsün eşit durumdaki alıcılarına eşit olmayan şartlar öne sürerek veya uygulayarak doğrudan ya da dolaylı olarak ayrımcılık yapması, hakim durumunu kötüye kullanması olarak tanımlanmaktadır.

    Hakim durumdaki bir tedarikçi/üretici teşebbüsün bir mal veya hizmetin satın alımına bir diğer mal veya hizmetin de satın alınmasını şart koşması; alıcı tarafından ilgili mal veya hizmetin yeniden satımına ilişkin fiyat, vade gibi satış unsurlarına sınırlamalar getirmesi yasaktır.

    Hakim durumdaki bir tedarikçi/üretici teşebbüsün belirli bir piyasadaki hakimiyeti ile elde etmiş olduğu finansal, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemlerde bulunması yasaktır.

    Hakim durumdaki bir tedarikçi/üretici teşebbüsün kâr maksimizasyonu ya da rakip teşebbüslerin pazara giriş fırsatlarını ortadan kaldırma amacını taşıyan ve tüketicinin zararına sebep olacak şekilde üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması da hakim durumun kötüye kullanılması olarak değerlendirilerek yasaklanmıştır.