• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre hakim durum nedir?

  • Rekabet Hukuku'nda hakim durum kavramı bir teşebbüsün, ilgili piyasada, rakiplerinden ve müşterilerinden büyük ölçüde bağımsız haraket edebilmesini ve istediğinde etkin rekabeti bozabilecek güce sahip olmasını sağlayacak durum olarak kabul edilmektedir. Rekabet Kanunu'nda ise hakim durum, belirli bir piyasadaki bir veya birden fazla teşebbüsün, rakipleri ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleyebilme gücünü ifade etmektedir.

    Öte yandan belirli bir pazarda bir teşebbüsün hakim durumda olmasının mutlaka ilgili pazara giriş olanaklarını tıkadığı ya da eksik rekabete yol açtıdığı anlamını taşımayacağı kuşkusuzdur. Hakim durumunun varlığını gösterebilmek için öncelikle yapılması gereken, ilgili ürün pazarının ve coğrafi pazarın kesin sınırlarıyla tanımlanmasıdır. Bu noktada uygulanan hakim durum testi esas itibarı ile bir teşebbüsün ilgili pazardaki payına yöneliktir. Şayet pazar payı yeterli bir gösterge oluşturmamakta ise, diğer faktörler de incelenmektedir.

    Sonuç olarak bir teşebbüsün hakim durumunun tesbitinde öncelikle pazar payına bakılmaktadır. Bu noktada pazar payı itibarı ile tek veya birçok teşebbüsün konumu ayrıca incelenmektedir. Bu göstergenin ardından ilgili piyasanın yapısı ilgili ürün pazarı ve coğrafi pazar açısından değerlendirilmektedir.