• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Avrupa Topluluğu'nun TEKNOLOJİ TRANSFERİ TÜZÜĞÜ ve Uygulaması

    • Sayfa : 12/14
      <1...1011121314>

    EK 1: Tanımlar



    Avrupa Topluluğu'nun Teknoloji Transferi Tüzüğü içerisinde yer alan bir dizi temel kavramın tanımlanmasında Tüzüğün daha iyi anlaşılması için fayda vardır.



    Aşağıda temel kavramların tanımları sunulmaktadır. 



    Know-How: gizli, kullanılabilirliği olan ve uygun bir şekilde tanımlanmış teknik bilgi bütünü anlamına gelir.



    Gizli: know-how paketinin bir bütün olarak veya belli bir şeklinin ve unsurlarının birleştirilmesinin genelde bilinmemesi veya kolayca ulaşılamaması anlamına gelir. Ancak bu know-how'ın her münferit unsurunun tamamıyla bilinmediği veya lisansör firmanın işletmesinin dışında temin edilemez anlamına da gelmez.



    Kullanılabilirlilik: know-how'ın faydalı olması gereken bilgiyi içermesi; anlaşmanın bitiş tarihinde know-how'ın lisans alan firmanın pazardaki konumunu iyileştirmesinin beklenmesi anlamına gelir.



    Tanımlanmış: know-how'ın, gizlilik ve kullanılabilirlik kriterlerini tasdik etmesini mümkün kılacak şekilde tarif ve kayıt edilmesi ve de lisans beraatı alan firmanın kendi teknolojisini kullanmasının aşırı derecede kısıtlanmamasının temin edilmesi anlamına gelir.



    Zorunlu Patent: Zorunlu patentler, lisans konusu teknolojiyi kullanıma koyabilmek için sözkonusu patente lisans verilmesinin ve böyle bir lisansın olmaması durumunda, söz konusu teknolojinin faaliyete geçirilmesinin mümkün olmaması ya da düşÃ¼k bir derecede veya daha zor ve daha yüksek maliyetli şartlarla mümkün olması durumlarına bağlı olduğu patentlerdir.



    Lisans Anlaşmaları: Yalnız patent lisans anlaşmaları, yalnız know-how lisans anlaşmaları ve de karma patent ve know-how lisans anlaşmaları anlamına gelir.



    Lisans Konusu Teknoloji: İlk lisans anlaşmasının bittiği tarihte ve sonradan taraflar ve diğer lisans beraatı alanlar tarafından know-how ve patentin kullanılıp kullanılmadığına veya ne dereceye kadar kullanıldığına bakılmaksızın know-how ve patent geliştirmelerinin yapıldığı tarihte mevcut olan ilk üretim know-how'ı veya gerekli ürün ve usul patentleri, veya her ikisi, anlamına gelir.



    Lisans Konusu Ãœrünler: Malların üretiminde veya hizmetin sağlanmasında lisans konusu teknolojinin kullanılmasını gerektiren mal ve hizmetler anlamına gelir.



    Lisans Alan Firmanın Pazar Payı: Özellikleri, fiyatları ve kullanım amaçları açısından kullanıcılar tarafından ikame edilebilinir olarak görülen lisans konusu ürünlerin ve lisans beraatı alan firmanın diğer ürün ve hizmetlerinin, lisans konusu ürünler ve bu ürünlerle ikame edilebilir olarak görülen bütün diğer mal ve hizmetlerin Ortak Pazar'da veya bir bölümünde temsil ettiği pazardaki oranı anlamına gelir.



    Kullanım: Lisans konusu teknolojinin, üretimde, bir bölgede üretim olmasa dahi o bölgedeki aktif veya pasif satışta veya lisans konusu ürünlerin kiralanmasında kullanımı anlamına gelir.



    Lisans Konusu Bölge: Lisans beraatı alan firmanın lisans konusu teknolojiyi kullanmaya yetkili kılındığı, Ortak Pazar'ın bütünü veya bir kısmını kapsayan bölge anlamına gelir.



    Lisansör Firmanın Bölgesi: Lisansör firmanın lisans anlaşmaları dahilinde patent ve/veya know-how'ı için sahip olduğu patentin korunduğu alan içerisinde lisans vermediği bölgeler anlamına gelir.



    Paralel Patentler: Sınayi mülkiyet haklarına ilişkin milli yasalarda henüz bir uyumlaşma olmadığından ortaya çıkan farklılıklara rağmen aynı buluşun çeşitli üye ülkelerde korunduğu patentler anlamına gelir.



    Bağlantılı Teşebbüs: (a) Anlaşmaya taraf olan teşebbüslerden birinin doğrudan veya dolaylı olarak:



    sermayenin veya işletme mal varlıklarının yarısından fazlasına sahip olması, veya



    oy haklarının yarısından fazlasını kullanmaya gücü olması, veya



    teftiş kurulunun, yönetim kurulunun veya teşebbüsü hukuken temsil eden diğer heyetlerin üyelerinin yarısından fazlasını tayin etme gücü olması, veya 



    teşebbüsün işlerini yürütme hakkının olması;



    (b) bir teşebbüsün doğrudan veya dolaylı olarak anlaşmaya taraf olanlardan birinin üzerinde (a) fıkrasında sıralanan haklara veya güçlere sahip olması; 



    (c) (b) fıkrasında belirtilen teşebbüslerden birinin, doğrudan veya dolaylı olarak (a) fıkrasında sıralanan haklara veya güçlere sahip olması;



    (d) anlaşmaya taraf olanların veya bunlarla bağlantılı olan teşebbüslerin (a) fıkrasında sıralanan güçlere ve haklara birlikte sahip olmaları: böyle birlikte kontrol edilen teşebbüslerin, anlaşmaya her taraf olanla bağlantılıdır,



    anlamına gelir.



    Tabi Hükümler: Patent dışındaki diğer fikri mülkiyet haklarının kullanımına ilişkin hükümler anlamına gelir. (Bu hükümler lisans konusu know-how veya patentlere tabi olan ve bu tüzükle muaf tutulanların dışında, rekabeti kısıtlayıcı yükümlülükler içermezler) 



    Yükümlülük: Hem mukavele/kontrat yükümlülüğü hem de uyumlu eylem anlamına gelir.



    Rakip Ãœreticiler veya Rakip Ãœrünlerin Ãœreticileri: Özellikleri, fiyatları ve kullanım amaçları açısından kullanıcılar tarafından lisans konusu ürünlerle ikame edilebilinir görülen ürünleri sağlayan üreticiler anlamına gelir.



    içindekiler


      Sayfa : 12/14
      <1...1011121314>