• Anasayfa / ESC Güncel / Açıklama

  • Prof.Dr.Arif ESİN'in Yeni Otomotiv Grup Muafiyeti Tebliği üzerine Açıklamaları

    • Sayfa : 2/2
      <12

    Yetkili Satıcılar ve Servisler Bakımından Değerlendirmeler.
    Görebilmek için tıklayın

    Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (Tebliğ No:2005/4) Uygulama Esasları üzerine KILAVUZ
    Görebilmek için tıklayın



     

    Prof.Dr.Arif ESİN'in Yeni Otomotiv Grup Muafiyeti
    Tebliği üzerine Açıklamaları

    Oto Yan Sanayi Bakımından Değerlendirmeler.

    12 Kasım 2005 tarihinde Rekabet Kurulu 2005/5 Sayılı Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği 'ni Resmi Gazete'de yayımladı.

    Eski sistemde Otomotiv Yan Sanayicileri aleyhine rekabeti engelleyici hususlar vardır. Mevzuatta değişiklik yapılmak istenmesinin temel nedeni de, rekabeti engelleyici unsurların en aza indirilme arzusudur. Eski sistemde, yetkili servislerde satılan yedek parçaların bir kısmı, araç üreticileri ve distribütör firmaların kendileri tarafından sağlanmakta olduğundan, yetkili servislerin tamir-bakım atölyelerinde tüketicilerin farklı yedek parçalar arasında seçim hakkı yoktu.

    Halbuki, yeni düzenleme, yedek parça imalatçılarının yetkili servislere daha dolaysız bir şekilde erişim olanağı getirmektedir. Bu şekilde, tüketici, araç imalatçısı tarafından piyasaya sunulan “orijinal yedek parçaları†tercih edebileceği gibi, yedek parça imalatçıları tarafından piyasaya sunulan aynı “orijinal yedek parçalarıâ€, ya da başka yedek parça imalatçıları tarafından piyasaya sunulan ve “eşdeğer kalitedeki yedek parçalar†olarak tarif edilen yedek parçaları tercih edebilecektir.

    Yetkili Servisler, yeni mevzuata göre gelecekte hem yedek parça imalatçılarından hem de araç imalatçılarından yedek parça tedarik edebilecek ve tüketiciye daha çok alternatif sunulabilecektir.

    Eski sistemde yedek parça üreticilerince üretilen parça ve aksamları tüketiciye ulaştıran mevcut dağıtım kanalında motorlu taşıt üreticisinin de bulunması, bu ürünlerin tüketici fiyatlarını mamuller göre değişmekle birlikte % 10 ile % 80 oranında artmasına neden olmaktaydı. Bu durum, bir taraftan karın oluşumunda yedek parça üreticisi ile motorlu araç üreticisi arasında haksızlığa neden olurken parçanın tüketiciye çok daha fazla fiyatla satılması sonucunu doğurmaktaydı.

    Sonuçta; genel olarak bakıldığında Rekabet Kurulu tarafından hayata geçirilen bu tebliğ Otomotiv Yan Sanayicilerine üretim ve satış alanında geçmişte uygulama alanı bulunmayan bir çok avantajı ve yeni hakları getirmektedir. Bunların bazıları:

    • Yetkili Satıcı ve Yetkili Servis'in yedek parça tedariğini Distribütör'den yapma zorunluluğu kaldırılarak doğrudan yan sanayiciden tedarik hakkı getirilmiştir.

    • Yetkili Servislerin bağımsız tamircilere yedek parça satma hakkı getirilmiştir.

    • Servislerde eşdeğer yedek parça kullanımı serbest bırakılmıştır.

    • Bir parça üreticisi tarafından belgelendirilmesi durumunda orijinal yedek parça olarak kabul edilmektedir. Aksi iddia edildiğinde üretici ya da distribütör parçanın orijinal olmadığını ispat ile yükümlüdür.

    • Eşdeğer kalitede yedek parça, bir motorlu aracın montajında kullanılan parçalara eşdeğer kalitede olduğu mevzuat gereği standartlara uygunluğunun yan sanayici tarafından belgelendirilmesi ile elde edilebilmektedir.

    • Orijinal yedek parça, eşdeğer kalitede yedek parça, tamir ekipmanı, teşhis cihazı ya da diğer tip ekipmanların yan sanayici ile bir motorlu taşıt üreticisi arasında yapılan anlaşmayla, yan sanayicinin söz konusu mal ve hizmetleri yetkili veya bağımsız dağıtıcılar, ya da bağımsız teşebbüsler ve son kullanıcılardan herhangi birine satma imkanı getirilmiştir.

    • Yan sanayici ürettiği orijinal yedek parçalara kendi marka ve logosunu koyarak ayrıca satışa sunabilme hakkı verilmiştir.

    • Yan sanayiciye ana sanayicinin rakip ürünlerini üretebilme ve satma hakkı getirilmiştir.

    • Yan sanayiciler doğrudan Yetkili Servislere veya Serbest Tamircilere orijinal yedek parça satma hakkını elde etmişlerdir.

    Otomotiv Yan Sanayici'leri bugün için ana sanayi ile akdetmiş olduğunuz mevcut sözleşmeleriniz geçersiz olup yeni sözleşmeler bir yıl içerisinde sizlere önerilecektir. Kendi konumunuzu iyi değerlendirip, gelecekte işlerinizi büyütüp geliştirecek bir sözleşme imkanı yeni Tebliğ ile size tanınmıştır. ana sanayi ile yapacağınız yeni sözleşmelerin görüşÃ¼lme süreci ve işletmenize uygun bir düzenleme ile sonuçlandırılabilmesi için ESC Consulting olarak bir AÇIK HAT oluşurduk. Rekabet Uzmanlarımız sorularınıza ücretsiz olarak cevap vermektedir.

    DİKKAT ACELE İLE YENİ SÖZLEŞMENİZİ İMZALAMAYINIZ

    Bizleri aramaktan çekinmeyiniz.

    Prof.Dr.Arif ESİN

    OTOMOTİV AÇIK HAT

    212.236 96 56

    0.532.746 43 43

    veya

    esc@escrc.com


    Yeni Otomotiv Grup Muafiyeti Tebligi üzerine
    Prof. Dr. Arif ESIN ile yapılmış makaleler ve söyleşiler


     

      Sayfa : 2/2
      <12