• Gazete Makaleleri / Ekonomik Çözüm Gazetesi

  • Rekabet Kuralları ve Futbol

  • Rekabet Kuralları ve Futbol

    Son ayları Türkiye ve Avrupa’da şike tartışmaları, bahis skandalları ve TFF’nun basiretsiz kararlarını tartışarak geçirdik. Ancak futbolda geçmişte çok daha önemli gelişmeler oldu. Özellikle Bosman Kararından bu yana, Avrupa Komisyonu birimleri, spor sektörü ile ilgili olarak pek çok dosya incelemişlerdi. Özellikle basında oldukça geniş bir şekilde yer alan futbolcuların uluslararası transferlerine ilişkin son gelişmeler, rekabet kurallarının spor sektörüne uygulanması bakımından ilginç gelişmeleri ortaya koydu.


    Adalet Divanı’nın bu alandaki önemli kararları ile aynı çizgide olan bu gelişmeler Avrupa Komisyonu’nun 1999 Helsinki Raporunda ve son kararlarında belirlediği başlıca eğilimlerini destelemekteydi. Aynı zamanda bu gelişmeler, Avrupa Konseyi’nin spora ilişkin Nice Deklarasyonu’na da uygun düşÃ¼yor.

    Komisyon, FİFA, UEFA ve diğer futbol kurumları arasındaki uzun tartışmalar sonucunda futbolcuların uluslararası transferlerine ilişkin FIFA kurallarında değişikliğe gitmiştir. Bu değişiklik, futbolcuların uluslararası transferine ilişkin kuralları Kurucu Anlaşmanın 81. ve 39. maddelerine uygun hale getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yeni kurallar, sözleşme sonunda transfer tazminatlarını ancak genç oyuncuların yetiştirilmesi için öngörmektedir. Bu tazminatlar, yetiştirilmenin gerçek maliyeti çerçevesinde belirlenecek ve profesyonel veya amatör küçük takımların oluşumu çabalarını teşvik ederek masraflarını karşılayacaktır. Bu takım, sosyal ve sportif rolleri gereğince, adil bir dağıtım mekanizmasından yararlanacaktır. Bununla birlikte, müsabaka sonuçlarını etkilememek amacıyla transferler, sezon devam ederken gerçekleştirilemeyecektir.
    Sözleşme süreleri 5 yılla sınırlı olup, sözleşmeyi tek taraflı olarak bozma sebepleri ancak muhafaza edilmiş süreden sonra yumuşatılabilecektir. Bu süre, takımların oluşumu hususunda bir belirlilik sağlayabilmek amacıyla, iki veya üç yıl olarak belirlenmiştir. Sözleşmenin bozulmasına ilişkin ihtilaflar, ulusal mahkemeler veya bağımsız bir başkan ile oyuncu ve kulüplerin temsilcilerinden kurulu bir heyet önünde çözülebilmektedir.
    Sonuç itibariyle bu gelişmeler, rekabet kurallarının spor alanında da uygulandığını ortaya koymuştur.

    Öncelikle dikkati çeken husus, önceden kendilerini Avrupa Birliği Kurucu Anlaşmasının ve özellikle de rekabet kurallarının üzerinde gören uluslararası spor federasyonlarının, artık tüzük ve anlaşmalarını Kurucu Anlaşmaya uygun olarak değiştirmeyi kabul ediyor olmalarıdır. Bununla birlikte bu kuralların uygulanması, diğer ekonomik sektörlere nazaran, spor dallarının özellikleri çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
    Ekonomik önemi giderek artan spor dünyası, açık ve kesin bir hukuki çerçeveye ihtiyaç duymaktadır. Futbol için FIFA ve UEFA gibi önemli aktörlerin ve tabii ki Avrupa Birliği Komisyonu’nun son çabaları, bu alanda esaslı ilerlemelerin kaydedilmesini sağlamıştır. TFF da bu kurallar çerçevesinde işgörmeye çalışmaktadır.