• Gazete Makaleleri / Ekonomik Çözüm Gazetesi

  • Rekabet Kurulu’ndan İşbirliği Çağrısı

  • Rekabet Kurulu’ndan İşbirliği Çağrısı

    Rekabet Kurulu kartellerden ortaya çıkarılması amacıyla aktif işbirliği yapılmasina dair bir yönetmelik yayımladı. Kartellerin ortaya çıkarılması amacıyla Rekabet Kurumuyla aktif işbirliği yapan teşebbüsler ile teşebbüs yöneticileri ve çalışanlarına para cezalarının verilmemesine veya verilecek cezalarda indirim yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmektedir.

    İşbirliği yapılması halinde para cezası verilmemesi söz konusu olabilmektedir: Buna gore; Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden önce, rakiplerinden bağımsız bir şekilde bilgi ve belgeleri sunan ilk teşebbüse para cezası verilmemektedir.

    Rekabetin ihlal edildiği sonucuna ulaştıracak deliller bulunmazken, Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden soruşturma raporunun tebliğine kadar rakiplerinden bağımsız bir şekilde bilgi ve belgeleri sunan ve koşulları yerine getiren ilk teşebbüse para cezası verilmemektedir. Bu kapsamındaki teşebbüsün yöneticileri ve çalışanlarına da para cezası verilmemektedir.

    Öte yandan para cezalarında indirimlerde Yönetmelikle öngörülmektedir.
    Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden soruşturma raporunun tebliğine kadar, rakiplerinden bağımsız bir şekilde bilgi ve belgeleri sunan ve ceza verilmemesine ilişkin düzenlemeden yararlanamayan teşebbüslere verilecek para cezaları indirilir. Bu durumda teşebbüslerin ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek para cezaları da indirilir. Bu çerçevede;
    a) İlk teşebbüse verilecek ceza üçte bir ile yarısı arasında indirilir. Bu durumda teşebbüsün ihlali Kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek cezalar da üçte birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.
    b) İkinci teşebbüse verilecek ceza dörtte bir ile üçte bir arasında indirilir. Bu durumda teşebbüsün ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek cezalar da dörtte birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.
    c) Diğer teşebbüslere verilecek cezalar altıda bir ile dörtte bir arasında indirilir. Bu durumda teşebbüsün ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek cezalar da altıda birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.

    Sunulan deliller neticesinde, ihlalin süresinin uzaması ve benzeri nedenlerle para cezasının arttırılması gerekirse bu artıştan, ilgili delilleri ilk olarak sunan teşebbüs ve bu teşebbüsün ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanları etkilenmez.

    Yönetmelikteki ceza indirimleri ya da affından yararlanmak için bazı koşullar öngörülmektedir.
    a) Başvuru konusu kartelin etkilediği ürünler, kartelin süresi, kartele taraf olan teşebbüslerin isimleri, kartelle ilişkili görüşmelerin tarihleri, yerleri, katılımcıları ve kartelle ilgili sahip olunan bilgi ve belgeler sunulur.
    b) Başvuru konusu kartelle ilgili bilgi ve belgeler gizlenmez veya veya ortadan kaldırılmaz.
    c) Görevli birim tarafından kartelin ortaya çıkarılmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle aksi belirtilmedikçe, başvuru konusu kartele taraf olunmaya son verilir.
    ç) Görevli birim tarafından aksi belirtilmedikçe, başvuru soruşturma raporunun tebliğine kadar gizli tutulur.
    d) Kurulun soruşturmanın tamamlanmasından sonra vereceği nihai karara kadar aktif işbirliği sürdürülür.

    Başvuru ve varsa bilgi ve belgelerin hazırlanabilmesi için süre tanınmasına ilişkin talep teşebbüs temsilcisi tarafından yazılı olarak yapılır. Ancak bilgiler şifahi olarak da sunulabilir. Bu durumda verilen bilgiler görevli meslek personeli tarafından yazılı hale getirildikten sonra teşebbüs temsilcisine teyit ettirilir ve Kurum içi yazışma olarak saklanır. Delil olarak kullanılabilecek bu bilgileri haklarında soruşturma yürütülenler soruşturma raporunun tebliğinden sonra, Kurum bünyesinde inceleyebilir.
    Gelecek yazımızda devam edeceğiz.


    Â