• Gazete Makaleleri / Ekonomik Çözüm Gazetesi

  • Rekabet Kurulu’ndan İşbirliği Çağrısı (II)

  • Rekabet Kurulu’ndan İşbirliği Çağrısı (II)

    Rekabet Kurulu kartellerden ortaya çıkarılması amacıyla aktif işbirliği yapılmasina dair bir yönetmelik yayımladı. Kartellerin ortaya çıkarılması amacıyla Rekabet Kurumuyla aktif işbirliği yapan teşebbüsler ile teşebbüs yöneticileri ve çalışanlarına para cezalarının verilmemesini sağlayan bu düzenleme şirket çalşanlarını Kurumi le işbirliği yaparak rekabet ihlallerinin ortaya çıkarılmasını amaçlıyor.

    Kurul, soruşturmanın tamamlanmasının ardından nihai kararını verirken, teşebbüs ile bu teşebbüsün yöneticileri ve çalışanlarına ceza uygulamaz. Ancak, birinci fıkrada belirlenen koşulların ihlal edilmesi veya başvuru konusu kartele taraf olan diğer teşebbüslerin ihlale zorlanmış olması nedeniyle para cezasından bağışıklığın kaybedildiğini saptarsa, ilgili teşebbüse verilecek cezayı üçte bir ile yarısı arasında indirebilir. Bu durumda teşebbüsün ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek cezalar da üçte birden az olmamak kaydıyla indirilebilir veya ceza verilmeyebilir.

    Kurul, soruşturmanın tamamlanmasının ardından nihai kararını verirken, teşebbüsler ile bu teşebbüslerin ihlali kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanlarına verilecek cezaları, işbirliğinin niteliğini, etkinliğini ve zamanlamasını dikkate alarak indirilmektedir. Yapılacak indirim, başvurunun tamamlanmasını müteakip başvuruda bulunanlara tebliğ edilen indirim aralığındaki asgari orandan az; azami orandan fazla olamaz.
    Yönetmelik ayrıca yöneticilere ve çalışanlara para cezası verilmemesi veya verilecek cezalarda indirim yapılmasını da öngörmektedir.

    Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden önce, kartele taraf olan teşebbüsler ile bu teşebbüslerin yöneticileri ve çalışanlarından bağımsız bir şekilde belirlenen bilgi ve belgeleri sunan ve koşulları yerine getiren ilk yönetici veya çalışana para cezası verilmemektedir.

    Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden soruşturma raporunun tebliğine kadar, kartele taraf olan teşebbüsler ile bu teşebbüslerin yöneticileri ve çalışanlarından bağımsız bir şekilde bilgi ve belgeleri sunan yöneticilere ve çalışanlara verilecek para cezaları indirilmektedir. Bu çerçevede;

    a) İlk yönetici veya çalışana verilecek ceza üçte birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.
    b) İkinci yönetici veya çalışana verilecek ceza dörtte birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.
    c)Diğer yöneticilere veya çalışanlara verilecek cezalar altıda birden az olmamak kaydıyla indirilir veya ceza verilmeyebilir.

    Sunulan deliller neticesinde, ihlalin süresinin uzaması ve benzeri nedenlerle para cezasının arttırılması gerekirse, bu artıştan, ilgili delilleri ilk olarak sunan yönetici veya çalışan etkilenmemektedir.

    İşbirliğine ilişkin koşullar ve usullerde ayrıca Yönetmelikte yer almaktadır. Buna göre;
    a) Başvuru konusu kartelin etkilediği ürünler, kartelin süresi, kartele taraf olan teşebbüslerin isimleri, kartelle ilişkili görüşmelerin tarihleri, yerleri, katılımcıları ve kartelle ilgili sahip olunan bilgi ve belgeler sunulur,
    b) Başvuru konusu kartelle ilgili bilgi ve belgeler gizlenmez veya ortadan kaldırılmaz,
    c) Görevli birim tarafından kartelin ortaya çıkarılmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle aksi belirtilmedikçe, başvuru konusu kartele taraf olunmaya son verilir,
    ç) Görevli birim tarafından aksi belirtilmedikçe, başvuru soruşturma raporunun tebliğine kadar gizli tutulur,
    d)Kurulun soruşturmanın tamamlanmasından sonra vereceği nihai karara kadar aktif işbirliği sürdürülür.

    Kurul, soruşturmanın tamamlanmasının ardından nihai kararını verirken yönetici veya çalışana ceza uygulamaz. Ancak, başvuru konusu kartele taraf olan diğer teşebbüslerin ihlale zorlanmış olması nedeniyle para cezasından bağışıklığın kaybedildiğini saptarsa, ilgili yönetici veya çalışana verilecek cezayı üçte birden az olmamak kaydıyla indirebilmektedir.

     


    Â