• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Uluslarüstü Birleşme ve Devralmalar üzerine Çerçeve Bildirim FORMU Prof. Dr. Arif Esin

    • Sayfa : 4/4
      <1234

     



    C. Tebliğ Edilen Ãœlkedeki tarafların faaliyetlerini tanımlayın




    En azından işlemin olası rekabetçi etkilerinin bir ilk değerlendirmesine imkan tanımak amacıyla, tebliğin, tebliğ yapılan ülkedeki tarafların faaliyetleri hakkında temel bilgiler sağlaması gerekir. Tebliğin bu bölümünü etkileyen çelişen politikalar vardır ve bunlar ülkelerin soruna farklı yollarla yaklaşmalarına neden olmuştur. Rekabet kuruluşları, işlemden kaynaklanan rekabet-karşıtı olası etkiler hakkında, birçok ülkede hazırlık niteliğinde olmakla birlikte, bigilere dayalı bir yargıda bulunmak için yeterli derecede bilgi talep etmektedirler; fakat, hem bilgileri toplayan ve bildiren tarafların, hem de bu bilgileri incelerken kuruluşun üzerindeki yükü en aza indirmek amacıyla, kuruluşlar çok fazla miktarda malzemenin oluşturulmasını talep etmeyi istememektedirler. Benzer biçimde, güvenilir ve objektif, fakat aynı zamanda rekabet analizinde yararlı eldeki işlemle ilgili bilgiler elde etmek istemektedirler. 



    Birçok ülke tarafların genel olarak faaliyetlerini tebliğlerinde tanımlamalarını ve en yakın yıllar ya da birkaç yıl öncesine ilişkin ilgili iş kategorilerindeki ciroyu bildirmelerini istemektedir. Bu sistemlerde, bilgilerin iletildiği iş sınıflandırmaları çoğunlukla tarafların kendi tercihlerine bırakılmaktadır. Bu sistemin taraflara daha önceden varolan bilgileri kullanma imkanı tanıma, böylelikle yükü en aza indirme ve doğrudan taraflara ve birleşme işlemlerine uygulanan bilgileri üretme avantajı vardır, dolayısıyla kuruluşun yürütmesi gereken rekabet analiziyle doğrudan ilişkilidir. Bu sistemin bir dezavantajı, muhtemelen birleşen taraflar da dahil olmak üzere, işletmeler boyunca bilgilerin tutarsızlığıyla sonuçlanan, bu nedenle potansiyel olarak işlemin yatay ve dikey yönlerini maskeleyen, göreli sübjektifliğidir. Böyle bir sisteme belirli bir tutarlılık getirmenin bir yolu, bildirilecek olan faaliyet bilgilerinin, burada iş dalı olarak adlandırılan, tanımlanmış bir kavrama göre talep edilmesidir. 



    İş dalı bir kişi tarafından işin düzenli seyri içinde muhasebe ya da rapor hazırlama amaçları doğrultusunda kullanıldığı haliyle iş faaliyetlerinin bir kategorisi ya da sınıflandırmasıdır. 




    Aşağıdaki tarifler bu metodolojiyi kullanmaktadır : 




    1. Tebliğ yapan Grubun dünya çapındaki faaliyetlerini tanımlayınız ve Tebliğ Grubunun en son yıllardaki dünya çapında cirosunu belirtiniz. En son yıllarda dünya çapındaki cironun en az yüzde 10'unun elde edildiği ülkeleri tanımlayınız ve bu tür ülkelerin herbirisi için toplam ciroyu belirtiniz. 



    2. En son yıllarda Tebliğ yapan Grubun Tebliğ Yapılan ülkede faaliyet gösterdiği herbir iş dalını (Tebliğ yapılan Ãœlkedeki varlıklar veya Tebliğ yapılan Ãœlkedeki veya Ãœlkeye satışlar ve/veya sevkiyatlar) tanımlayınız ve en son yıllarda Tebliğ yapılan Ãœlkedeki bu tür herbir iş dalından elde edilen ciroyu belirtiniz. Eğer Tebliğ yapılan Ãœlkeden daha küçükse, Tebliğ yapılan Ãœlkede, içinde Tebliğ yapan Grubun herbir iş dalında faaliyet gösterdiği coğrafi bölge veya bölgeleri tanımlayınız. 


    Tebliğ yapan tarafların muhasebe sınıflandırmalarını kullanan bir sistem yerine, iş faaliyeti standart bir sınıflandırmaya göre bildirilebilir, böylece bütün işlemler ve tebliğ yapan taraflar boyunca tutarlılık temin edilebilir. A.B.D.'de kullanılan böyle bir yöntem, cironun, iş faaliyetinin istatistiksel olarak bildirilmesi amacıyla ulusal düzeyde kullanılan Standart Endüstriyel Sınıflandırmalar (SICs)e uygun olarak bildirilmesini talep etmektedir. Neredeyse bütün ülkeler SIC sisteminin belirli bir formunu kullanmaktadır ve özdeş olmamalarına karşın, sınıflandırmalar birçok ülkede benzerdir. Bir birleşme tebliğ rejiminde, SICs'in kullanılmasının bir avantajı, yukarıda belirtildiği gibi, birleşen tarafların faaliyetlerinin karşılaştırılmasını kolaylaştıran, sistemin objektifliği ve tutarlılığıdır. Toplam verilerin SIC sınıflandırmaları için yayınlanmaları dolayısıyla, bu sistem rekabet kuruluşunun, gerçek bir pazarın yapısı hakkında olmasa bile, ilgili sektörün yapısı hakkında bir ilk kavrayış sahibi olmasını sağlayabilir. Sistemin bir dezavantajı, SICs'in genellikle, rekabet analizi açısından ilgili pazarlara uymamasıdır. 



    Aşağıdaki tarif, cironun SICs'e göre bildirilmesini talep etmektedir. 



    Aşağıdaki Standart Endüstriyel Sınıflandırma sistemine uygun olarak, en son yıllarda Tebliğ yapılan Ãœlkede Başvuran Grubun faaliyetlerden (Tebliğ yapılan Ãœlkedeki varlıklar ya da Tebliğ yapılan Ãœlkedeki veya bu Ãœlkeye satışlar ve/veya sevkiyatlar) elde ettişi ciroyu belirtiniz. 



    ---------------------------- 




    D. İşlemin yatay veya dikey etkilerinin olabileceği pazarları belirtiniz ve tanımlayınız. 




    Rekabet kuruluşununun potansiyel olarak zararlı işlemleri tanımlayabilmesine imkan tanımak üzere ilk tebliğde yalnızca yeterli derecede bilgilerin sunulmasını gerekli kılan sistemlere sahip olan ülkelerde, aşağıda bölüm E'de tartışıldığı gibi, tarafların dosyalarından az sayıda raporun ve belgenin yanısıra, yukarıda bölüm C'de olduğu gibi, yalnızca tarafların faaliyetlerinin bir tanımlamasını gerekli kılmak yeterli olabilir. Başka kaynaklardan elde edilen halihazırda mevcut olanlarla birlikte, rekabet kuruluşu bu bilgilerden, daha sonraki bir araştırmanın konusu olacak olası rekabet karşıtı etkileri tanımlayacaktır. Diğer ülkeler taraflardan rekabetçi etkiler hakkında ön bilgiler sunmalarını istemektedirler. Bu ülkeler etkilenen pazarlar kavramını kullanmaktadırlar. Sözkonusu kavram, hakkında daha fazla bilginin sağlanmasının gerektiği durumları tanımlamakta kullanılmaktadır. 




    Aşağıdaki tanımlar bu tür pazarları tanımlamakta kullanılabilirler. 




    Bir Pazar satın alıcılar tarafından makul olarak birbirleriyle değiş tokuş edilebilir ya da birbirlerinin yerine kullanılabilir olarak düşÃ¼nülen malların ve/veya hizmetlerin bir toplamı ve içinde, satın alıcılar tarafından makul bir şekilde birbirleriyle değiştirilebilir ya da birbirlerinin yerine geçebilir olarak düşÃ¼nülen satıcıların bulundukları coğrafi bir alandır. 



    Bir Yatay İlişki, iki ya da daha fazla kişinin aynı pazarda hem satıcılar ya da hem satın alıcılar olarak faaliyet gösterdiği bir durumda vardır. 



    Bir Dikey İlişki bir kişi, içinde başka bir kişinin faaliyet gösterdiği bir ürün pazarının hemen üstünde veya altında bulunan bir ürün pazarında faaliyet gösterdiğinde vardır, öyle ki iki kişi gerçek ya da potansiyel bir satın alıcı-satıcı ilişkisi içindedirler. 



    Aşağıdaki tarifler, taraflar tarafından belirlendikleri haliyle, içinde faaliyet gösterdikleri yatay, dikey ilişkiler ve pazarlar hakkında bilgi talep etmektedir. Yine, bir işlem hakkında bir ön yargıda bulunmaya yardım edecek ölçüde yeterli bilgi isteği ile rapor düzenlemle ve inceleme yüklerini en aza indirme arasında bir çelişki vardır. O halde, ülkeler, yükleri en aza indirmek amacıyla, ilk tebliğde aşağıdaki bütün bilgi tiplerini aramamaya karar verebilirler. 



    1. Tebliğde bulunan kişinin bilgisine veya kanaatine göre, (farklı Tebliğ Gruplarındaki) işleme taraf olan iki ya da daha fazla tarafın, en son yıllarda, Tebliğ yapılan Ãœlkenin herhangi bir parçası dahil olmak üzere, bir pazarda yatay bir ilişki içinde olup olmadıklarını (ya da ortak girişim halinde, yatay bir ilişki içinde olup olmayacaklarını) belirtin. Eğer yanıt olumlu ise, herbir yatay ilişki için şunları belirtiniz : 



    a. Yatay ilişkinin varolduğu pazar veya pazarlar; 



    b. Böyle bir pazardaki toplam ciro ve işleme taraf olan herbir tarafın pazar payları tahminleri ve tahmini pazar payı % 10 veya daha fazla olan diğer herbir kişinin kimliği ve tahmini pazar payı; ve 



    c. Eğer her iki taraf da pazarda satıcı iseler, pazarda herbir tarafın beş en büyük müşterisinin kimliği; eğer her iki taraf satın alıcı ise, pazarda herbir tarafın en büyük beş tedarikçisinin kimliği. 



    Bu maddeye ilişkin yanıtlarınızın temellerini ve yanıtlarınızda kullanılan bilgi kaynaklarını açıklayınız. 



    2. Tebliğde bulunan kişinin bilgisine veya kanaatine göre, (farklı Tebliğ Gruplarındaki) işleme taraf olan iki ya da daha fazla tarafın, en son yıllarda, Tebliğ yapılan Ãœlkenin herhangi bir parçası dahil olmak üzere, bir pazarda dikey bir ilişki içinde olup olmadıklarını (ya da ortak girişim halinde, dikey bir ilişki içinde olup olmayacaklarını) belirtin. Eğer yanıt olumlu ise, herbir dikey ilişki için, dikey ilişkinin mevcut olduğu pazar ya da pazarları, sözkonusu pazarların herbirindeki tahmini toplam ciroyu, en son yıllarda bu pazardaki satan tarafın cirosunu ve satın alan tarafın satın alımlarını belirtiniz. 



    Bu maddeye ilişkin yanıtlarınızyn temellerini ve yanıtlarınızda kullanılan bilgi kaynaklarını açıklayınız. 




    E. Aşağıdaki Belgeleri Sunun 




    Neredeyse bütün ülkeler, aşağıdaki tariflerde olduğu gibi, işlem ve tarafların faaliyetleriyle ilgili az sayıda, temel belgelerin sunulmasını talep etmektedirler. 



    1. İşlem anlaşmasını oluşturan bütün belgelerin son ya da en yakın tarihlerdeki versiyonlarını sununuz. 



    2. En son iki yıl için yıllık raporları ve (iş faaliyetinin bildirilmesiyle ilgili olarak kendi ulusal yasalarına ve gümrük mevzuatına uygun şekilde herbir üllke tarafından belirlenen) aşağıdaki raporları sununuz. 



    Yukarıda bölüm D'de olduğu gibi, bazı ülkeler işlemin rekabetçi etkilerine ilişkin ek belgesel malzemelerin sunulmasını talep edebilirler. Yine, yükleri en aza indirme amacı önemlidir. 



    Tebliğ yapılan Ãœlkenin herhangi bir bölümünde ya da Tebliğ yapılan Ãœlkeyi kapsayan bir alandaki rekabetçi koşullara, (fiili ya da potansiyel) rakiplere, pazarlar ya da pazar koşullarına ilişkin olarak işlemin değerlendirilmesi ya da analiz edilmesi amacıyla, yönetim kurulu, denetim kurulu ya da hissedarlar toplantısının herhangi bir üyesi (üyeleri) için ya da böyle bir üye (üyeler) tarafından hazırlanmış ya da böyle bir üyeye (üyelere) sunulmuş bütün analizler, raporlar, araştırmalar ve incelemeler. 






    F. GİZLİLİK 




    Ulusal yasalar birleşme tebliğlerinde sunulan bilgilerin gizliliğini sıkı bir şekilde korumakta ve rekabet kuruluşlarının, iki ya da daha fazla kuruluş aynı işlemi araştırırken, gerçek anlamda işbirlişi yapmasını güçleştirmektedir. Bununla birlikte, böyle bir işbirliğini kolaylaştırmak, böylelikle farklı ülkelerdeki işlemlerinin tutarlı ve hızlı bir incelenmesinin geliştirilmesine yardımcı olmak, gerçekte birleşen tarafların yararına olabilir. Ãœlkenin yasalarının buna izin verdiğini varsayarak, eğer böyle yapmaları kendi çıkarlarınaysa, tebliğ formu, tarafların gönüllü olarak gizlilik kısıtlamalarından feragat edebilecekleri bir formu içerebilir. 



    Tebliğ yapan Taraf : 



    - Tebliğ yapılan Ãœlkenin resmi görevlilerine, (tebliğin yapıldığı ya da yapılacağı bütün ülkelerin tanımlanmasını gerektiren tarife, bu durumda madde B.6) yanıt olarak tanımlanmış olan herbir ülkenin rekabet kuruluşuna, bu tebliğde içerilen bilgilerin ifşa edilmesi yetkisi tanır. 



    - Tebliğ yapılan Ãœlkenin resmi görevlilerine, bu tebliğde içerilen bilgileri yalnızca aşağıdaki ülkelerin rekabet kurumlarına ifşa etme yetkisi tanır : 



    ------------------------------(tarafından imzalanmıştır). 





    [1] (1) Whish/Wood Raporunun Ek 6'sı, bu ülkelerin tebliği formlarının özetleri dahil, o tarihte OECD Ãœyesi ülkelerin birleşme denetim prosedürlerini içermektedir.
     

      Sayfa : 4/4
      <1234