• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • AVRUPA TOPLULUKLARI ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ arasında REKABET KANUNLARINA ilişkin UYGULAMALARDA UZLAŞMA KOMİTESİ İLKELERİNİN YÜRÜRLÜĞE KONULMASI hakkında ANLAŞMA

    • Sayfa : 3/4
      <1234>



    IV. ANLAŞMA'nın Madde Bazında Değerlendirmesi 



    Anlaşmanın İçeriği 



    Hedef 



    Anlaşma taslağının amaçları, Uzlaşma Komitesi ilkesinin hayata geçirilmesi, komitenin çalıştırılacağı durumların ve yapılan taleplere verilecek cevapların belirlenmesidir. 



    Madde I - Amaç ve Kapsam 



    Madde I.1 



    Birinci maddenin birinci paragrafı hangi durumlarda Anlaşma taslağının uygulamaya gireceğidir. Diğer bir anlatımla, bir tarafın çıkarlarını tehdit eden herhangi bir rekabeti kısıtlama uygulamasının bütünüyle veya bir bölümüyle diğer tarafın sınırları dahilinde gerçekleşmesi durumunda anlaşma yürürlüğe girecektir. 



    Madde I.2 



    Anlaşma taslağının amacı, yatırım ve ticaret araçlarının sağlıklı ve etkili olarak kullanılmasını önleyen rekabeti kısıtlayıcı uygulamaların, rekabet kurallarının sıkı ve etkin işbirliği yoluyla arttırılması sayesinde engellenmesidir. 



    Madde II - Tanımlar 



    1991 anlaşmasında kullanılan tanımlardan farklı olarak, tarafların Rekabet Kanunlarının tanımlarında bazı değişiklikler bulunmaktadır. 



    Birleşme ve devralmaların özellikle konu edilmediği Anlaşma taslağında, gerektiği durumlarda (Kanunlarda yapılacak değişiklikler gibi) tanımların güncelleştirilmesi için gerekli önlemler alınmıştır. Tanımlarda yapılacak değişikliklerin iki tarafın onayından geçmesi zorunluluğu anlaşmanın güncelliğinin korunmasını sağlayacaktır. 



    1991 anlaşmasından farklı olarak dört yeni terim bulunmaktadır: 



    Ters Etki, 



    Ters Etkilenen, 



    Talepte Bulunan Taraf 



    ve Talepte Bulunulan Taraf. 



    Madde III - Uzlaşma Komitesi 



    Madde III, Uzlaşma Komitesi ilkesini açıklamaktadır. Taraflardan biri, diğer tarafın sınırları dahilinde oluşan bir rekabeti kısıtlayıcı eylemin kendi çıkarlarını ters etkilemesi durumunda, diğer tarafın Rekabet Kurulu'ndan uygun önlemlerin alınmasını isteyebilir. Bu talep, daha önceden başlatılmış bir soruşturma bulunması durumunda bile geçerlidir. 



    Madde IV - Uygulamanın Askıya Alınması veya Ertelenmesi 



    Madde IV.1 



    Bu maddeye göre taraflar, talepte bulunulan tarafın soruşturmayı yürütüğü esnada, talepte bulunan tarafın uygulamaları askıya alması veya ertelemesi konusu üzerinde anlaşmaya varabilirler. 



    Madde IV.2 



    Yeterli koşulların oluşması durumunda, talepte bulunan taraf uygulamalarını askıya alabilir veya erteleyebilir. 



    Madde IV.2 (a) (i) 



    Askıya alma veya Erteleme'nin, rekabeti kısıtlayan eylemlerin talepte bulunan tarafın tüketicilerine hiçbir etkide bulunmadığı durumlarda uygulamaya sokulmasını açıklayan bu paragraf, rekabeti kısıtlayan eylemlerin doğrudan ihracatı etkilediği koşullarla ilgilidir. 



    Madde IV.2 (a) (ii) 



    Askıya alma veya Erteleme'nin uygulanacağı ikinci durum, rekabeti kısıtlayan eylemin ağırlık noktasının diğer tarafın sınırları dahilinde olduğu durumdur. Ağırlık noktası terimi, anlaşma taslağında, eylemlerin Genel olarak yeraldığı veya Genel olarak hedef aldığı şeklinde tanımlanmıştır. 

      Sayfa : 3/4
      <1234>