• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Türkiye'de Telekomünikasyon Zirvesi

    • Sayfa : 6/6
      <1...456

     



    Telekomünikasyon sektörü dinamik, sürekli büyümekte olan, teknolojik gelişmeye açık ve doğrudan tüketici varlığına yönelik bir sektör olması dolayısıyla tüketici haklarının korunması meselesiyle de yakından ilgilidir. Rekabet politikasının amacı pazar içinde rekabet derecesini olabildiğince yüksek tutabilmekse, bu durumun tüketiciye yansıması daha düşÃ¼k fiyat, daha çeşitli ürün ve teknolojik yeniliklerden daha çok yararlanma olmalıdır. Zaten sektörde yaşanan her teknolojik gelişme tüketici için birinci adımda ücretlerin düşmesini sağlayacak, ikinci adımda ise, oluşan rekabet ortamında şirketleri tüketiciye yeni hizmetler sunmaya yöneltecektir. 



    Telekomünikasyon sektöründe tüketicinin çıkarlarının korunmasının en iyi yolu rekabet otoriteleri ile tüketici temsilci dernekleri arasında verimli ilişkilerin kurulabilmesidir. Tüketici derneklerinin Rekabet Kurumu tarafından ekonomik ajan olarak korunmaları bu yolda en önemli adımı oluşturacaktır. Böylece tüketiciler pazar içinde hareket kapasitelerini genişletecekler ve rekabetin meyvelerinden yararlanabileceklerdir. Unutulmamalıdır ki; tüketiciler pazarın en önemli yapısal öğelerindendirler. Yani pazarın düzgün bir şekilde işleyişini sağlamak tüketicinin de arz karşısında en iyi tercihi yapabilmesini sağlayacaktır. 



    Avrupa'da Komisyon, tüketici haklarının korunması çerçevesinde tüketicilerden ve tüketici örgütlerinden çok şey beklemektedir. Tüketici koruma örgütleri pazarın işleyişi konusunda sahip oldukları bilgi ve tecrübe sayesinde Komisyon'a gayriresmi temaslar şeklinde bilgi aktarımında bulunmaktadırlar. Bununla birlikte kendilerini ilgilendiren çeşitli davalarda taraf da olabilmektedirler. 



    Ayrıca, kanun tasarıları kapsamında ya da belirli konulardaki raporların oluşum aşamasında Birlik üyelerinin tüketici örgütlerinin oluşturduğu federasyon BEUC çeşitli tartışmalarda yerini almaktadır. Belçika Telekom'u Belgacom'un Belgacom Club projesi çerçevesinde sabit telefon kullanıcısı üyelerine bir yıllık abonelik ücretinin peşin ödenmesi durumunda uluslararası görüşme ücretlerinde indirim yapması, BEUC tarafından Komisyon'a şikayet edilmiş ve durum dava konusu olmuştur. Soruşturma çerçevesinde Komisyon'un müdahalesi üzerine Belgacom, pazara yeni girecek teşebbüsleri engellememek için proje kapsamında abonelerine uyguladığı ücreti aylık olarak tahsil etmek durumunda kalmıştır. 



    Bir başka vakada ise İngiliz tüketici örgütü The Consumers' Association Airtours/ First Choice birleşmesinde aktif rol oynamış, ekonomik tetkiklerin ve hukuki gerekçelendirmelerin oluşturulmasında Komisyon'a destek olmuştur. 



    Görüldüğü gibi tüketici örgütleri Birlik Rekabet Hukuku'nda oldukça önemli bir yere sahiptirler. Ãœlkemizde de tüketici çıkarlarının korunması çerçevesinde herşeyden önce tüketici örgütlerinin gelişmelerinin desteklenmesi ve pazarın yüksek kapasiteyle işlemesi için gereken tedbirler alınarak rekabet ortamının güçlendirilmesi gerekmektedir.
     

      Sayfa : 6/6
      <1...456