• Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde menfi tespit nedir? Hangi durumlarda teşebbüs veya teşebbüs birliklerince menfi tespit belgesi alınması icap edebilir?

  • Rekabet Kanunu'na göre ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin başvurusu üzerine Rekabet Kurulu elinde bulunan bilgiler çerçevesinde bir anlaşmanın, kararın, eylemin veya birleşme ve devralmanın Kanun'un rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar, hakim durumun kötüye kullanılması ve birleşme veya devralma maddelerine aykırı olmadığını gösteren bir menfi tespit belgesi verebilir. Bu madde çerçevesinde menfi tespit, anlaşma, karar ve eylemlerin 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun tahtında hukuka aykırılık içermediğini tevsik edici nitelikte bir belirleme olmaktadır. Menfi tespit belgesi ilgililerin talebi üzerine verilir.

    Rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar yapıldıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde Kurul'a bildirilmek mecburiyetindedir. Bildirilmemiş anlaşmalara muafiyet hükümleri uygulanmaz. Zamanında yapılmamış bildirimlere muafiyet verilmesi halinde muafiyet, bildirim tarihinden itibaren geçerlidir.