• Rekabet Hukuku / Rekabet Bülteni

  • Sayı : 13 / Yıl : 2005

  • 2005 Yılı Programında Rekabet Hukuku ve Politikası

  • 2005 Yılı Programında Rekabet Hukuku ve Politikası

    19 Ekim 2004 gün ve 25618 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 15 Ekim 2004 gün ve 2004/7978 sayılı 2005 Yılı Programının uygulanması, koordinasyonu ve izlenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı'nın Sekizinci Bölümü Ekonomide Etkinliğin Artırılması başlığı altında Rekabet Hukuku ve Politikası'na yer verilmektedir. SEKİZİNCİ BÖLÃœM EKONOMİDE ETKİNLİĞİN ARTIRILMASI 1.REKABET HUKUKU VE POLİTİKASI a) Mevcut durum 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanununda 1 Ağustos 2003 tarih ve 4971 sayılı Kanunla değişiklik yapmıştır.Yapılan değişikliklerle, yerinde inceleme sırasında kullanılabilecek yetkiler açıklığa kavuşturulmuş, mahkeme kararı ile yerinde inceleme yapabilme imkanı getirilmiş, Kurum tarafından verilen para cezalarının yüzde 25'inin Kuruma gelir kaydedilmesi uygulaması yürürlükten kadırılmış, para cezalarının Kurul kararlarının yargısal olarak kesinleşmesinden önce tahsil edilebilmesi imkanı getirilmiştir.

     

    2 Haziran 2004 tarih ve 5183 sayılı Danıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanunla, Danıştayda, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve diğer bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumların kanunlarından doğan uyuşmazlıklardan Danıştayın diğer dava dairelerinin görevleri dışında kalan davaları çözümlemekle görevli 13üncü Daire kurulmuştur.

     

    1998/3 sayılı Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Antlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tepliğinin AB'nin 1400/2002 sayılı Motorlu Araç Sektöründeki Dikey Anlaşma ve Uyumlu Eylem Kategorilerine uyumlaştırmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. 4054 sayılı Rekabetin Koruması Hakkındaki Kanunun etkin uygulanmasını engelleyen özel ve inhisari haklara ilişkin mevzuatın belirlenmesi amacıyla bir çalışma komitesi kurulmuştur. b) Amaçlar, ilkeler ve politikalar 1998/3 sayılı motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tepliğinin AB'nin 1400/2002 sayılı Motorlu Araç sektöründeki Dikey Anlaşma ve Uyumlu Eylem Kategorilerine uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalar 2005 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır. Sektörel düzenleyici kurumlar ile Rekabet Kurumu arasındaki , yetki çatışmasına neden olunmaması amacıyla sektörel bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Rekabet kurumu arasındaki görev ,yetki ve sorumluluklar açık bir şekilde belirlenecek ve işbirliği imkanları araştırılacaktır. Kendilerine kanunla özel veya inhisari haklar verilen kamu kurumlarının faaliyetlerinin rekabet kuralları ile denetlemesi ve bu alanlarda daha fazla serbestleşmeye gidilmesi için gereken hazırlıklar yapılacaktır.

     

    Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunla çelişen diğer mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla ,yürürlükteki mevzuatta mal ve hizmet piyasalarında rekabet kurallarının işleyişine engel olan hükümler Rekabet Kurumu tarafından tespit edilecek ve gerekli değişiklikler yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabet koşularını etkileyebilecek hükümler içeren kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ gibi mevzuat çalışmaları ile ilgili olarak Rekabet Kurumunun görüşÃ¼ alınacaktır. Kamu ihalelerinde, isteklilerin ihalelerde rekabet ortamını bozmaya yönelik davranış ve anlaşmaları Rekabet Kurumunca etkin bir biçimde izlenecek ve soruşturulacaktır. Rekabet Kurumu, monopolistik ve oligopolistik sektörlerdeki fiyat hareketlerini izleyerek, bu piyasalardaki rekabeti bozan fiyat ayarlaması ve pazar paylaşımı gibi anlaşmaları etkin bir biçimde soruşturup, bu sektördeki fiyat hareketlerinin rekabetçi bir seviyede oluşumunu sağlayacak çalışmalara önem verecektir.

     

    Piyasalardaki rekabet yapısını güçlendirmek için rekabet mevzuatının uygulamasının yanı sıra, rekabet savunuculuğu bağlamında rekabet kültürünün toplumun değişik katmanlarına yayılması amacıyla, çeşitli sempozyumlar, konferanslar düzenlenmesine ve yayım faaliyetlerinde bulunulmasına devam edecektir. Rekabete açılmayan doğal tekel niteliğindeki sektörlerde özelleştirme yapılmadan önce bu sektörleri düzenleyen kural kurumlar oluşturulacaktır. c) Hukuki ve Kurumsal Düzenlemeler AB Rekabet Hukuku alanında meydana gelen değişiklikler ve bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlara yönelik olarak çıkarılması düşÃ¼nülen çerçeve kanun gözönüne alınarak, 4054 sayılı rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılacaktır. Sektörel düzenlemelerden sorumlu bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumların kendi aralarında ve Rekabet Kurumu ile olan ilişkileri konusundaki görev,yetki ve sorumluluk paylaşımının sınır ve koşullarını belirleyecek iki ve çok tarafları protokoller hazırlanacaktır.

    İçindekiler

    ESC Yayınları

    Yayın Sorumlusu
    Prof. Dr. Arif ESİN

    Adres
    Akaretler Sıraevleri
    S.Seba Caddesi No: 35
    Beşiktaş 80680
    İstanbul - Türkiye
    Tel: +90 212 2369656 (pbx)
    Fax: +90 212 2614196

    e-mail
    esc@escrc.com
    Web Sitesi
    www.escrc.com
    ISSN: 1302 - 4019